Za Europski sud je "Za dom spremni" fašistički, za Plenkovića baš i ne. Kako to?

Foto: Pixsell/Patrik Macek&/Europski sud za ljudska prava

EUROPSKI sud za ljudska prava (ESLJP) iz Strasbourga nedavno je objavio da odbacuje tužbu bivšeg nogometaša Josipa Šimunića, koji je htio tužiti Hrvatsku jer je osuđen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ nakon utakmice 2013. godine. 

U obrazloženju svoje odluke ESLJP je podržao niz osuđujućih kvalifikacija o tom notornom ustaškom pozdravu, izazvaši slaganje s presudom hrvatskih sudova koji su zaključili da je “ustaški pokret nastao iz fašizma te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizira mržnju prema ljudima temeljenu na različitoj religiji ili etničkom porijeklu” te da je izvikivanje 'Za dom spremni' “manifestacija rasističke ideologije”.

Za Europski sud za ljudska prava 'Za dom spremni' izražava ili potiče mržnju

Dodaju i kako je ustaški režim bio totalitaran, te da ‘Za dom spremni’ predstavlja “sadržaj koji izražava ili potiče mržnju na temelju rase, nacionalnosti ili vjere”. Šimunića su i poučili da je “kao poznati nogometaš i uzor mnogim navijačima morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati”.

Ukratko, ‘Za dom spremni’ je za ESLJP fašistički i rasistički pozdrav jednog totalitarnog režima, ali ne i za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji se voli predstavljati kao veliki europejac. Za Plenkovića ovaj ustaški pozdrav ima “dvostruke konotacije” zbog toga što su ga u Domovinskom ratu koristile (para)vojne postrojbe HOS-a, čiji su lideri bili samodeklarirani sljedbenici ustaške ideologije. 

Plenkovićevo Vijeće za prošlost ustaški pozdrav proglasilo protuustavnim i - dozvoljenim!

Plenković je čak osnovao nešto što se zvalo Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, na čijem je čelu bio akademik Zvonko Kusić (inače liječnik po struci), a čiji je zadatak između ostaloga bio donijeti nekakav službeni stav o ‘Za dom spremni’. To je Vijeće iznjedrilo tekst pod nazivom Dokument dijaloga, koji je podržao i sam Plenković s punim autoritetom premijera.

Budući da je pitanje rada ovog Vijeća bilo povezano i s konkretnim slučajem HOS-ove ploče, jasno je da je i Vijeće, a to je i moj stav, jasno je da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu RH, tu nema nikakvih dilema. Ali je isto tako uvažilo činjenicu da se u striktno propisanim uvjetima može koristiti u iznimnim situacijama", petljao je Plenković na predstavljanju rezultata rada tog Vijeća.
Zaključak Plenkovićevog Vijeća za prošlost je dakle bio da je ‘Za dom spremni’ protuustavan, ali i dozvoljen kada se koristi u kontekstu HOS-a, što je doista nevjerojatna pravna i moralna vratolomija kojom se de facto legaliziralo taj ustaški pozdrav.

S jedne strane imamo tako odluku ESLJP-a za koji je ‘Za dom spremni’ fašistički i rasistički, s druge stav Plenkovića i njegove vlade da je ‘Za dom spremni’ fašistički i rasistički, ali je to u redu ako se nalazi u kontekstu HOS-a, čiji su se lideri napajali baš na ustašluku.

Problem za ambicije Marije Pejčinović-Burić

Dodatni je apsurd situacije nastale nakon odluke ESLJP-a u slučaju Šimunićeve tužbe protiv Hrvatske to što se Plenkovićeva ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić kandidirala za glavnu tajnicu Vijeća Europe. 

Ta je međunarodna organizacija osnovana 1949. godine, ima 47 članica, i usvojila je Europsku konvenciju o ljudskim pravima na temelju koje je onda osnovan Europski sud za ljudska prava. Jednostavnije rečeno, ESLJP je sud Vijeća Europe i taj sud ‘Za dom spremni’ smatra fašističkim i rasističkim, te izrazom mržnje i ustaškog totalitarnog režima, dok Pejčinović Burić dolazi iz vlade koja je mnogo tolerantnija prema tom ustaškom pozdravu i čiji je stav u direktnoj suprotnosti s onim koji je izrazio ESLJP. 

Pitanje je može li si Vijeće Europe dozvoliti izbor glavne tajnice kojoj je jedan fašistički i rasistički pozdrav, unatoč protuustavnosti, ponekad u redu.
 

Pročitajte više