Za informacije o teroristima SAD isplatio 57 milijuna dolara

SJEDINJENE Države su za informacije o teroristima iz svoga antiterorističkog programa do sada na ruke 43 osobe isplatile 57 milijuna dolara nagrade.

Američki State Department pokrenuo je 1984. antiteroristički program Nagrade za pravdu koji je trebao pomoći u hvatanju ili ubijanju terorista odgovornih za smrt Amerikanaca.

Joe Morton, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za diplomatsku sigurnost, koji nadzire program, rekao je u petak da su za nagrade iz programa 43 osobe do sada dobile ukupno 57 milijuna dolara, a da je od toga iznosa 48 milijuna isplaćeno u posljednjih 16 mjeseci.

Najveća nagrada od 30 milijuna dolara plaćena je za informaciju koja je dovela do otkrivanja sinova Saddama Husseina, Udaya i Qusaya, koji su pronađeni i potom ubijeni u borbi samo 19 dana nakon što je program objavio maksimalnu nagradu od 15 milijuna dolara za informaciju o tome gdje se nalaze.

Pripadnici američkih vlasti, bilo vojnih bilo civilnih, ne mogu biti plaćeni iz ovoga programa zbog čega nije isplaćena ponuđena nagrada od 25 milijuna dolara za hvatanje bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, rekao je Morton.

Na vrhu američkog popisa najtraženijih su vođa al Qaede Osama bin Laden, njegov pomoćnik Ayman al-Zawahiri kao i terorist koji sada djeluje u Iraku Abu Musab al-Zarqawi. Za informacije o mjestu gdje se oni nalaze program nudi nagradu do 25 milijuna dolara.

Odmah ispod njih je bivši čelnik talibana u Afganistanu Mula Omar s ponuđenom nagradom od 10 milijuna dolara.

Program se standardno reklamira na omotu s papirnim šibicama. Te reklame su pomogle u otkrivanju i hvatanju Mir Aimal Kansia, odgovornog za ubojstva pripadnika CIA-e 1993. i Ramzi Ahmed Yousefa, jednog od odgovornih za bombaški napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 1993.

Program osim novčane nagrade nudi također zaštitu onima koji pruže informacije kao i njihovim obiteljima koji mogu biti preseljeni na nova mjesta.

Najveće nagrade su većinom do 5 milijuna dolara, ali je nakon terorističkih napada na SAD američki Kongres povećao njihovu moguću visinu i prepustio da o tome odluči državni tajnik.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više