Za katastrofu u Černobilu kriv i ˝Đuro Đaković´?

UKRAJINSKA služba sigurnosti objavila je jučer da je loša kvaliteta dijela opreme koju su u Černobil slale jugoslavenske tvrtke kriva za katastrofu nuklearnog reaktora u Černobilu 26. travnja 1986. godine.

U povodu 17. godišnjice nesreće na nuklearnoj elektrani Černobil, na svojem Internet siteu ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je file pod nazivom "Černobilska tragedija u dokumentima i materijalima".

U 121 dokumentu koji nosi oznaku "tajno" upozorava se na mnoge greške nastale godinama prije eksplozije 4. reaktora. U fileu se nalaze informacije o tijeku gradnje, radu i kvarovima na černobilskoj nuklearki u razdoblju od 1971. do 1988.

Među tvrtkama čiji su proizvodi okarakterizirani kao nekvalitetni spominje se i hrvatska tvrtka "Đuro Đaković" te bosanski "Energoinvest". Te su tvrtke isporučile "10 kompleta cijevi višekratne prinudne cirkulacije i 40 bubnjeva separatora" u vrijednosti od 37,1 milijun rublja.

Stručnjaci koji su radili za ukrajinski KGB kao uzrok grešaka naveli su slabu tehnologiju varenja i veliku osjetljivost elektroda francuske tvrtke Crezo-Luare koje su koristile jugoslavenske tvrtke.

Pukovnik Turko u izvješću navodi da je otkrivena velika količina grešaka na varenim spojevima, koji u procesu rada nuklearke mogu dovesti do kvara. On je u svojim analizama došao do zaključka da je na 1. i 2. reaktoru na kojima je korištena oprema sovjetskih proizvođača bilo "mnogo manjena defekta" nego na 3. i 4. reaktoru koji su opremljeni dijelovima iz Jugoslavije.

Šef tehnologije pogona "Đure Đakovića" PIPNO (Proizvodnja industrijskog postrojenja i nuklearne opreme), koji je od 1974. do 1984. godine proizvodio za Ruse, tada je bio Vladimir Orešković. On za "Večernji list" izjavio da su iznesene tvrdnje neutemeljene.

"PIPNO je radio primarne cjevovode za nuklearke u Černobilju, Kursku i Smoljensku, pod strogim nadzorom ruskih stručnjaka. Svi dijelovi radili su se isključivo prema ruskim nacrtima, sa zahtjevnom ruskom tehnologijom. Sav je repromaterijal dolazio sa zapada. Rusi su 24 sata na dan nadzirali što i kako radimo, a nevjerojatno sitne pogreške koje su se pojavljivale odmah su se uklanjale. Bilo je sitnih reklamacija", rekao je Orešković.

Dodaje da je nakon eksplozije ostao u kontaktu s Rusima te da je potpuno jasno što je prouzročilo katastrofu.

"To je bio ljudski faktor, rusko nestručno rukovanje, a ne naša navodno loša oprema, "zaključuje Orešković.

Pročitajte više