Za nekoliko dana nastavljaju se pregovori o talijanskoj vladi

Ilustracija: 123rf (Fotografija ne prikazuje događaje iz teksta) 

SUOČEN s političkom pat pozicijom nakon stranačkih pregovora o sastavljanju vlade koji nisu urodili plodom, talijanski predsjednik Sergio Mattarella rekao je da će pričekati "nekoliko dana" i zatim procijeniti kako nastaviti pregovore koji su zapeli u slijepu ulicu.


"Pričekat ću nekoliko dana i tada procijeniti kako nastaviti da bismo prekinuli zastoj", rekao je šef države novinarima po isteku dvodnevnih konzultacija o sastavljanju vlade nakon izbora u ožujku na kojima nijedna stranka nije osvojila uvjerljivu većinu.

Pojedinačno najviše glasova osvojio Pokret pet zvijezda

"Očito je iz konzultacija u protekla dva dana da političke stranke nisu (...) napredovale prema" dogovoru, rekao je Mattarella.

Na parlamentarnim izborima najviše mjesta osvojio je konzervativni blok Lige, Braće Italije i Forza Italije.

Međutim, pojedinačno je najviše glasova osvojio populistički pokret Pet zvijezda (M5S) koji tvrdi da želi vladati s Ligom, ali ne i s Forzom Italijom i njezinim čelnikom, četverostrukim bivšim premijerom Silviom Berlusconijem.

Liga, s druge strane, ne želi napustiti Forzu Italiju s kojom je išla na izbore.

Na ljevici je Demokratska stranka (lijevi centar) ostvarila dovoljno mjesta da može sastaviti vladu s nekim blokom, no ona tvrdi da želi ostati u oporbi. 

Mattarella je istaknuo da Italija očajnički treba učinkovitu vladu koja bi se uhvatila ukoštac s nizom problema, uključujući prijetnju međunarodnim trgovinskim ratom i sirijsku krizu.

Pročitajte više