TOPLINSKI VAL

Za obalu zbog toplinskog vala upaljen meteoalarm, civilna zaštita poslala upozorenje

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

HRVATSKA obala idućih dana bit će na udaru još jednog toplinskog vala, pa je već sada upaljen i meteoalarm za to područje i to narančasti za sutra, petak i subotu te crveni za četvrtak.

Na Jadranu noći do 26 stupnjeva

"Pretežno sunčano i vruće očekuje se sutra.

Većinom u unutrašnjosti nestabilno, ponegdje uz kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove i grmljavinu, češće u noći te ponovno poslijepodne, osobito u gorju.

Pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na Jadranu zapadni i sjeverozapadni vjetar, a navečer bura. Najniža temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36 °C", stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

Idućih dana na Jadranu još toplije

Prevladavat će sunčano i vruće, na Jadranu uz tople i vrlo tople noći i jutra. Uz jači razvoj oblaka u četvrtak postoji vjerojatnost za poneki poslijepodnevni pljusak u unutrašnjosti.

Vjetar većinom slab.

Na Jadranu još u četvrtak umjeren sjeverozapadni vjetar, u noći i ujutro uz obalu bura, mjestimice i jaka.

"Podjednako vrlo topla noć i vruć dan bit će i na jugu Hrvatske. Sunca neće nedostajati, a iako će ga povremeno skrivati oblaci, i dalje je potrebno zaštititi se od štetnog UV zračenja, čiji je stupanj opasnosti vrlo visok.

"Vrlo visok UV indeks - mjera jakosti sunčeva zračenja - bit će na Jadranu i idućih dana - pretežno sunčanih i vrućih, tijekom kojih će na snazi biti i velika opasnost od toplinskog vala.

Na kopnu će također prevladavati sunčano i vruće vrijeme, ali ne i posve stabilno. Najveća vjerojatnost za lokalne pljuskove je u srijedu poslijepodne, kada će prolazno zapuhati i umjeren sjeverni vjetar", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Civilna zaštita objavila upozorenje

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu dok traje toplinski val.

"Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom", objavili su iz civilne zaštite.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  •     rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  •     piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  •     izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  •     nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  •     rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  •     isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  •     izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  •     ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  •     redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  •     ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Pročitajte više