za obnovu varaždinskog rodilišta 28 milijuna kuna

Početkom studenoga počinju radovi na obnovi tri desetljeća stare zgrade varaždinskog rodilišta, a sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije zgrade potpisali su danas varaždinski župan Zvonimir Sabati i ravnatelj varaždinske Opće bolnice Ivan Herman.

Izvođač radova "Zagorje-Tehnobeton" obvezalo se radove završiti za 120 dana, a rodilište, koje od izgradnje nije bilo obnavljano, za to se vrijeme seli na varaždinsku kirurgiju.

Troškove financiranja obnove od 27 milijuna kuna financirat će Ministarstvo zdravstva, Varaždinska županija i Opća bolnica Varaždin. Nositelj investicije je Varaždinska županija i kao suinvestitor osigurat će sredstva za povrat 15-godišnjeg kredita u visini od 65 posto, dok će Ministarstvo zdravstva osigurati u državnom proračunu novac za povrat kredita za 35 posto investicije.

Župan Sabati rekao je da će Županija vraćati Hypo Alpe Adria Banci novac na osnovi decentraliziranih sredstava, koje također prima iz državnog proračuna.

Ideju o takvom financiranju bolnica u Hrvatskoj, koje cijelo desetljeće nisu izdvajale za amortizaciju, pa ni ulagale, dao je ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Nakon te investicije, za koju je župan Sabati rekao da nije politička odluka, već je o njoj odlučila struka te Skupština Varaždinske županije, u tamošnjem zdravstvu u planu je još osam većih ulaganja.

(Hina) var ln

Pročitajte više