Za petinu pao broj trećerođene djece u Zagrebu. Ukidanje mjere nije jedini razlog

Foto: Shutterstock

Nakon što je zagrebačka vlast ukinula mjeru roditelja odgojitelja, u Zagrebu se bilježi nagli pad rođenja trećerođene i sve sljedeće živorođene djece, i to čak za petinu, podaci su koje je objavio i protumačio demograf Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar, piše Jutarnji list.

Prema njegovim nalazima, osim što je u Gradu Zagrebu lani rođeno 7.1 posto manje djece nego 2021., između te dvije godine uočljiv je i drastičan pad treće i sljedeće po redu rođenja živorođene djece od čak 14.3 posto, a pogleda li se razdoblje od 2019. do danas, to se penje na 19.4 posto.

"Objašnjenje razloga tako drastičnog smanjenja pogotovo treće po redu rođenja živorođene djece u Gradu Zagrebu zahtijeva podrobniju analizu, ali nesumnjivo je u tome veliku ulogu imala najava ukidanja mjere roditelj odgojitelj u ljeto 2021., tj. odmah nakon dolaska na vlast aktualnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića", kaže Pokos i dodaje da slične statističke pokazatelje očekuje za 2023. i 2024. godinu nakon što je mjera potpuno ukinuta.

Međutim, Pokos upozorava da se loši demografski pokazatelji ne mogu sasvim pripisati ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Poglavito, dodaje, jer su mnogi parovi zbog zagrebačkog potresa u ožujku 2020., a onda i petrinjskog u prosincu te pandemije covida-19 odgodili zasnivanje obitelji i rađanja djece.

Pročitajte više