Za Požeško-slavonsku županijsku skupštinu tijesno pobijedio HDZ, SDP uvjerljivo u Požegi

PO PRVIM neslužbenim rezultatima HDZ je s 552 glasa odnio tijesnu izbornu pobjedu nad SDPom u Požeskoslavonskoj županiji, dok je SDP za požeško gradsko vijeće osvojio uvjerljivih 56,93 posto glasova.

HDZ je za skupštinu Požeško-slavonske županije osvojio 31,43 posto, a SDP 29,89 posto glasova, pa će obje stranke u imati po 15 vijećnika.

Po četiri vijećnika imat će HSS i HSP dok će tri vijećnika imati koalicija HSU-HSLS-DC.

U Gradskom vijeću Požege sjedit će 12 SDP-ovih vijećnika i pet s koalicijske liste HDZ-HKDU-HD-HB koja je osvojila 24 posto biračkih glasova. Među požeškim vijećnicima bit će po jedan vijećnik HSP-a te koalicije HSU-HSLS-DC i Liste nezavisnih gospodarstvenika. Iznenađenje izbora je HSP koji je po prvi puta izborio vijećnika u gradu Požegi.

Dosadašnji gradonačelnik Zdravko Ronko, nositelj liste SDP-a, bez koaliranja će moći formirati gradsku vlast.

U Pakracu je najuspješniji HDZ koji je osvojio 26,33 posto, a potom SDSS s osvojenih 16,70 posto glasova.

Ponešto će drugačiji raspored vodećih snaga biti u Gradskom vijeću Lipika, gdje je također najuspješniji HDZ koji je osvojio 26,94 posto glasova, ali je na drugom mjestu HSS s 20,16, a treći SDSS s 10,10 posto glasova.

HDZ je također najviše glasova prema privremenim neslužbenim rezultatima osvojio i u gradu Pleternici, te općinama Brestovcu, Jakšiću, Kaptolu, Velikoj i Čaglinu.

U Kutjevu je HSS dobio najviše glasova birača.

Na razini županije do 22 sata izborni prag je prošlo pet lista - HDZ, SDP, HSS, HSP i koalicija HSU-HSLS, DC i Lista nezavisnih gospodarstvenika.

Pročitajte više