Za rekorderku Kosor više nema plafona: Od danas smo zaduženi za dodatnih 5,8 milijardi kuna



OD DANAS je Hrvatska izdala domaće obveznice te se dodatno zadužila za 5,8 milijardi kuna. Izdane su kunske obveznice u iznosu od 1,5 milijardi kuna s dospijećem 2016. godine, te obveznicu uz valutnu klauzulu u iznosu od 600 milijuna eura s dospijećem od 2022. godine.

Samo ove godine kroz tri tranše obveznica zadužili smo se za novih 19,54 milijarde kuna.

> Baš svi makroekonomski pokazatelji hrvatskog gospodarstva su negativni!

> Jača i od Sanadera i od Račana: Kosor je rekorder u zaduživanju

> Ministrica Dalić kaže da nismo pred bankrotom, ali brojke ne pokazuje!

> Slavko Kulić: Hrvatska je već bankrotirala!

Vijest o izdavanju obveznica potvrdilo je jutros ministarstvo financija Martine Dalić a u obrazloženju stoji da Ministarstvo financija ovim zaduženjem doprinosi kreiranju uvjeta na domaćem tržištu potrebnih za zaduživanje gospodarskih subjekata u domaćoj valuti na duže rokove. 

Dalić obećala: Do kraja godine nećemo više

"Realizacijom ovih izdanja, Republika Hrvatska završila je planirana izdanja na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala za ovu godinu", ističu u ministarstvu financija dodajući da je ovo zaduženje realizirano s godišnjim kuponima od 5,75 posto u slučaju kunskog izdanja, te 6,50 posto u slučaju izdanja uz valutnu klauzulu.

Potražnja tržišta za kunskim izdanjem iznosila je 2,75 milijardi kuna, odnosno 860 milijuna eura u slučaju izdanja uz valutnu klauzulu, ističu ministarstvu Martine Dalić. Navode i kako su zapravo iskoristili dobru priliku na financijskom tržištu.

Tko će i kako to vratiti?

S ovim zaduženjem Kosor je definitivnno apsolutni rekorder po zaduživanju s obzirom da je odavno preskočila 33,1 milijardi kuna duga u četiri godine mandata Ivice Račana, kao i Sanaderovih 40 milijardi kuna u sedam godina. 

Pročitajte više