Za svakog ponešto: Kerum dobio novac za Zapadnu obalu, Marjan križ, a riva Tuđmana

KONAC godine Kerum završava u velikom stilu. Premda se prije samo koji tjedan još uvijek činilo da će imati problema s usvajanjem proračuna od 870 milijuna kuna za iduću godinu, danas je posao uspješno zaključio bez veće muke. Za proračun su glasali i HDZ-ovci, što je bilo dovoljno. SDP i HNS konstantno su se nešto bunili i provocirali, no dobro raspoloženje u Vijećnici nije bilo narušeno.

Kerum i dalje čvrsto drži vlast u svojim rukama

Na kraju godine, svi su dobili ponešto. Kerum proračun i još 40 milijuna kuna za Zapadnu obalu, Marjan križ, a riva spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Za neke veće dosege, nažalost, nije preostalo sredstava u praznoj gradskoj blagajni, koja i ove godine bilježi značajni deficit prihoda u odnosu na rashode. Grad Split debelo je u minusu, no koliko je to bilo od značaja danas prisutnim gradskim vijećnicima dovoljno govori podatak da se o aktualnom stanju financija nitko nije raspitao. Ne zna se koliki je minus.

Ali to i nije najvažnije. Bitno je da se radi ono što je potrebno, a to je Zapadna obala. Svi koji su protiv, progledat će kada se završi i kada na njoj Grad okrene pare, objasnio je danas Kerum. 

Nema se tu što prigovoriti. Splitski gradonačelnik i novi saborski zastupnik i dalje čvrsto drži vlast u svojim rukama. HDZ se pokorio, ali tek nakon naredbe s vrha, SDP i HNS prozirno su odigrali svoju ulogu prošlog tjedna i omogućili održavanje kvoruma i sjednice te tako pokazali da ih Kerum bez po muke kontrolira. Sve je tako proteklo u harmoničnom ozračju, u kojem su se kritike SDP-HNS kluba vijećnika nakon svega činile toliko ispraznim i promašenim. Ne zna se čemu to. Valjda da uvjere svoje biračko tijelo kako su i dalje oporba.

Oporbe u Banovini danas nije bilo

A oporbe zapravo u Banovini nije bilo. Danas nisu došli ni šefica kluba vijećnika HDZ-a Sanja Bilač, kojoj je ruka gore za Keruma i dalje nespojiva sa svim što je dosad radila i za što se zalagala, ali ni HSP-ovog vijećnika Luke Roguljića, koji je dosad vrlo autentično i konzistentno kritizirao gradsku vlast. Kod pravaša je nakon izbornog debakla nastala prava pomutnja i zapravo se ne zna hoće li vrh stranke naložiti i promjenu politike prema Kerumu. Sve i ako to bude slučaj, očekuje se da Roguljić i dalje nastavi po svom. Danas nije došao jer su ga gripa i visoka temperatura prikovali za krevet.

No, sve i da su bili prisutni, ni Bilač, ni Roguljić ne bi pomutili Kerumu planove sa proračunom i ostalim. Možda bi tek rasprava bila vjerodostojnija. Da poteze splitske vlasti kritiziraju ljudi koji Kerumu ne drže figu ispod stola.

Pročitajte više