Za tjedan dana utvrđivanje dinamike isplate potraživanja radnika "Dalmatinke"

PREDSTAVNICI bivših radnika "Dalmatinke" u stečaju, sindikata, odbora vjerovnika i stečajna upraviteljica dogovorili su danas da će u idućih tjedan dana izraditi financijski plan za utvrđivanje stečajne mase i dinamike isplate radničkih potraživanja.

Ukupna potraživanja 420 bivših radnika sinjske "Dalmatinke" i 430 sada zaposlenih iznose 51 milijun kuna, a prihodima od prodaje tvrtke, nekretnina, nedovršene proizvodnje i gotove robe moglo bi se namiriti najviše 50 posto tih dugova, rečeno je nakon sastanka u Vladi.

Koordinacija za rješavanje pitanja radničkih potraživanja trebala bi u idućih sedam dana utvrditi stečajnu masu i dinamiku isplate za svaku pojedinu stavku, rekao je predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Potraživanja za ukupno 852 radnika isplaćivala bi se u četiri obroka, a prva sredstva mogla bi biti isplaćena nakon realizacije kupoprodajnog ugovora po kojem je novi vlasnik "Dalmatinke nove" dužan do 17. travnja isplatiti 3.600.000 kuna, napomenula je stečajna upraviteljica Blanka Tuđen Mazut.

Iako je novi vlasnik, talijanska tvrtka "La Distribuce", već trebao uplatiti novac, to još nije učinio jer je "Dalmatinka" u stečaju sve donedavno bila opterećena hipotekama, dodala je Tuđen Mazut.

Predstavnik bivših radnika "Dalmatinke" Branko Matić upozorio je da radnici neće biti zadovoljni s namirivanjem samo polovine potraživanja.

Bivši radnici "Dalmatinke" krajem ožujka su blokirali ulaz u tvrtku, tražeći hitnu isplatu otpremnina i zaostalih plaća, a "Dalmatinka" je ponovno proradila tek nakon što ih je policija uklonila s ulaza.

Pročitajte više