Za vikend i do 30 stupnjeva. Vakula: Nikad ovako rano nismo imali ovolike temperature

Ilustracija: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Bit će pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na jugu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 20 do 25 stupnjeva Celzijusovih.

Sutra će biti sunčano, u unutrašnjosti povremeno malo oblaka. Ujutro lokalno moguća kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren, u unutrašnjosti jugozapadni, a na Jadranu poslijepodne zapadni i sjeverozapadni.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na moru između 9 i 14 °C. Najviša dnevna od 20 do 25, u središnjim i istočnim krajevima do 28 °C.

Vakula: Novi temperaturni rekordi

Slijede nam stabilni, većinom sunčani i za doba godine iznadprosječno topli dani, većinom čak iznimni, vrlo vjerojatno barem ponegdje u unutrašnjosti i vrući, rekao je na HRT-u meteorolog Zoran Vakula.

"Pritom je zanimljivo spomenuti da će ovo novo zatopljenje, zbog djelovanja mora izraženije u kontinentalnoj Hrvatskoj, gotovo sigurno pridonijeti i novim temperaturnim rekordima na pojedine nadnevke u barem nekim mjestima. Štoviše, nakon 1. travnja u Osijeku, još ponegdje će se dogoditi prvi vrući dan, ne samo ove godine, nego i prvi ovako rano u godini", kaže Vakula.

Do ponedjeljka stabilno i još toplije, ponegdje i vruće

"Za vikend i početkom novog tjedna uz sunčano, gdjekad čak i vedro vrijeme, bit će još toplije, u mnogima mjestima unutrašnjosti i vruće, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu visoku kao nikad ovako rano u godini, barem u znanoj povijesti meteoroloških mjerenja.

Na Jadranu će vrućina izostati, ali ne i prevladavajuće sunce i vedrina te za ovo doba godine rijetko doživljena toplina, osobito poslijepodnevna, koja će ponegdje na neke nadnevke biti i rekordna.

Uz slab do tek lokalno umjeren vjetar, većinom burin pa maestral, more će biti uglavnom malo valovito, temperature sve 'primamljivije' za kupanje. No, u nedjelju i osobito ponedjeljak mjestimice je vrlo velika vjerojatnost magle, pogotovo na zapadu Istre", najavio je Vakula.

Blažević: U unutrašnjosti moguće i preko 30

Da će, uz obilje sunca, temperature posvuda rasti, slaže se i meteorologinja Tea Blažević. Ona je na N1 najavila da bi u dijelu unutrašnjosti temperatura već u nedjelju mogla prijeći visokih 30, moguće su na mjestima i rekordne vrijednosti.

Mnogi će stabilno vrijeme iskoristiti na boravak na otvorenom, no važno je adekvatno se zaštititi od štetnog sunčevog zračenja, osobito ako ćete dulje boraviti na otvorenom. UV indeks ponegdje bi već mogao biti visok u danima vikenda, kaže Blažević.

Dodaje da će se početkom novog tjedna nastaviti stabilne prilike, promjena je izgledna od srijede.

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska: Pretežno sunčano, poslijepodne povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura zraka između 23 i 25 °C.

Središnja Hrvatska: Pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 23 i 25 °C.

Gorski kotar i Lika: Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar slab i umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 23 °C.

Istra: Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će slab, ponegdje do umjeren jugozapadnjak i jugo, ujutro i navečer uz obalu mjestimice slab istočni vjetar. More malo valovito. Jutarnja temperatura zraka bit će od 9 do 11 °C, u unutrašnjosti Istre od 6 do 8 °C, a najviša dnevna od 18 do 20 °C.

Sjeverni Jadran: Pretežno sunčano, prijepodne povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Dalmacija: Pretežno sunčano, poslijepodne ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 22 °C.

Pročitajte više