Osramotio je DORH na suđenju Todoriću. Tko je Ismet Kamal?

Foto: Robert Anic/PIXSELL

ISMET Kamal postao je ključna osoba u blamaži DORH-a kada je riječ o suđenju posrnulom tajkunu Ivici Todoriću, nekadašnjem vlasniku koncerna Agrokor. Sud je danas cijelo njegovo izvješće proglasio nevažećim dokazom na suđenju Todoriću i ostalima.

>> Pada ogromna optužnica protiv Todorića? Sud važno svjedočenje proglasio nezakonitim

Vještak Kamal je u veljači i ožujku ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz, koji branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim. U međuvremenu je i sam Kamal priznao da on zapravo nije vještak, čime je dodatno osramotio DORH, koji ga je angažirao i pozvao kao svjedoka.

Todorićeva pobjeda

Prvookrivljeni u aferi Veliki Agrokor i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala održano početkom studenoga prošle godine zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora bio je odbijen.

>> Todorić prekinuo ročište u slučaju Agrokor. Traži izuzeće sudaca i tužitelja

Županijsko državno odvjetništvo je objašnjavalo da su KPMG Poljska angažirali jer se radi o "renomiranoj, međunarodnoj priznatoj revizorskoj kući koja raspolaže kompetentnim financijskim forenzičarima s iskustvom na sličnim predmetima". Na kraju se taj potez pokazao katastrofalnim.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor već dulje tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu stajao 8.6 milijuna kuna, nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa s obzirom na to da su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave. 

Vještak Kamal ne zna hrvatski jezik

Dodatni detalj koji baca sumnju na Kamalov nalaz je činjenica da on uopće ne zna hrvatski jezik. Kako je onda mogao analizirati financijske izvještaje Agrokora?

Mediji su pisali da je Kamal u jednom dokumentu naveo da su članovi njegova tima "izvorni hrvatski govornici koji tečno govore engleski, a neki čak i njemački jezik", no mišljenja iznesena u "izvještaju" od 390 stranica "knjigovodstveno-financijskog vještačenja" su njegova osobna. 

Tvrdeći da je to jedini način da izbjegne sukob interesa hrvatskih vještaka, tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji je kasnije izgubio fotelju zbog članstva u navodnoj masonskoj loži, raspisao je 2018. međunarodni natječaj i njime za 8.6 milijuna kuna ugovorio vještačenje s poljskom podružnicom KPMG.

Angažman poljskog KPMG-a pokazao se katastrofalnim potezom

Umjesto da taj angažman otkloni bilo kakvu sumnju u sukob interesa, pokazalo se da je DORH izabrao pogrešnu firmu za vještačenje. Izvještaj KPMG-a, koji je potpisao Ismet Kamal, sud je danas odbio kao dokaz.

Sud je dao pravo obrani, koja je tvrdila da je vještačenje zapravo obavljeno u KPMG-u Hrvatska, koji je, po njihovom mišljenju, u sukobu interesa jer je radio i za Todorića, i za Izvanrednu upravu, i za državu.

Županijski sud isprva nije bio spreman uvažiti tvrdnje obrane da treba propitati zakonitost ovog vještačenja, no nakon žalbe branitelja to mu je naredio Visoki kazneni sud. Nakon toga DORH iznenada u studenom 2021. povlači optužnicu "na doradu". 

Za što se tereti Todorića i 14 suokrivljenika?

Odvjetnici optuženih tvrdili su da je to zato što je DORH po svaku cijenu želio izbjeći ispitivanje ključnog vještaka Ismeta Kamala, tadašnjeg partnera u KPMG-u Poljska i bivšeg direktora KPMG-a Hrvatska. 

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1.2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923.6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna otišao je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Nobilo: Kamal uopće nije vještak

Anto Nobilo je odvjetnik Piruške Canjuge u ovom slučaju, a ističe da je Kamal samo potpisao dokumente, ali da nije sam proveo vještačenje. 

>> Nobilo o slučaju Agrokor: Nitko nikad nije vidio ovakvu manipulaciju države

"Kamal nikada nije bio vještak, radio je prema satnici 10 posto vremena na tom predmetu. On izvornu dokumentaciju nije mogao čitati jer kaže da bi trebalo 10 godina da se to prevede na engleski, nego tvrdi da su mu iz KPMG-a dali kratki izvještaj pa je on donio odluku. 

To je izravna manipulacija jer KMPG Hrvatska istovremeno dobiva posao od Fortenove, koja je stranka u postupku. Naravno da to ne može biti obično izvješće i ne može biti podloga za bilo kakvu osuđujuću presudu", rekao je Nobilo o Kamalu.

Todorić: Kamal ništa ne zna, zgužvan je i nestručan

Ivica Todorić bio je još brutalniji.

>> Todorić o vještaku u slučaju Agrokor: "Zgužvan, nikakav, nestručan, nema ni fakultet"

"Pazite, to je jedna takva sramota naše države, našeg tužilaštva. Kog su doveli, kakvog su čovjeka doveli! Pazite, on ništa ne zna, i sav je nekakav zgužvan, nikakav, nestručan, ni fakultet nije završio. Ma mislim, čudo jedno. To je jedna sramota. 

I sad je, naravno, iz te sramote ispalo to što je ispalo. Razumijete? I tko će sad odgovarati za sve te novce i što će se dalje dešavati... Mislim - kaos!" komentirao je Todorić Kamalovo svjedočenje.

Kamalovo svjedočenje potvrdilo da je u mogućem sukobu interesa

Doista, Kamalovo svjedočenje u studenom prošle godine je za DORH bilo fatalno iako je trebao biti njihov krunski svjedok kao nominalni autor financijskog vještačenja Agrokora.

Mediji su pisali da je Kamal priznao kako ga je de facto kao vještaka u DORH dovela Ivana Matovina, revizorica koja je ranije radila u KPMG-u Hrvatska. 

Matovina je, pak, preko svoje tvrtke Antares revizija za DORH već napravila jedno preliminarno financijsko mišljenje o Agrokoru. Kad je bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić, iz koje je izašla zbog afere Borg, postala predsjednica Uprave Agrokora, Ivana Matovina imenovana je s 30. lipnja 2021. predsjednicom Revizorskog odbora Podravke.

Također, iz Kamalovih odgovora proizašlo je da su doista analizu Agrokorovog poslovanja obavili zaposlenici KPMG-a Hrvatska. "Dali su mi na raspolaganje ljude koji su radili u Hrvatskoj. Njihovih imena se ne sjećam", rekao je, među ostalim, Kamal. 

Građani će imati još manje povjerenja u pravosuđe

O Ismetu Kamalu inače se može naći malo informacija na internetu. Ovaj misteriozni financijski stručnjak iz Poljske nigdje nije objavio detaljnu biografiju. Ne zna hrvatski jezik, ne sjeća se imena suradnika, sam kaže da nije vještak itd. Blago rečeno, Kamal se nije pokazao kao uvjerljiv svjedok za DORH.

Sve je to bacilo opravdane sumnje na vjerodostojnost revizorskog izvještaja o Agrokoru, koje je sud danas proglasio nevažećim. Riječ je kolosalnoj blamaži za DORH, koja će sigurno imati negativne posljedice na već nisko povjerenje hrvatskih građana u pravosuđe.

Pročitajte više