Zabilježen napredak hrvatske demokracije u 2004. godini

Hrvatska demokracija napredovala je u 2004. zahvaljujući poboljšanjima u izbornom procesu, stoji u izvješću američke nevladine organizacije Freedom House.

U novom godišnjem izvješću Freedom Housea o zemljama u tranziciji Hrvatska je za razvijenost demokracije u 2004. dobila ukupnu ocjenu 3,75 što je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu kada je ostvarila 3,83.

Napredak je ostvaren u izbornom procesu uvođenjem novog zakona tijekom predsjedničke utrke usmjerenog na povećanje transparentnosti u financiranju kampanja.

U odnosu na druge balkanske zemlje, među koje je svrstana, Hrvatska se po razvijenosti demokracije nalazi na trećem mjestu zajedno sa Srbijom, a iza Bugarske i Rumunjske koje su na prvom i drugom mjestu.

Navodeći pozitivna postignuća hrvatske demokracije Freedom House, koji prati napredak političkih prava i građanskih sloboda u svijetu, ističe da je premijer Ivo Sanader potpisao sporazume s predstavnicima nacionalnih manjina, pokrenuo reformu pravosuđa i izručio Haškom sudu osam optuženika za ratne zločine.

Hrvatska je najbolju ocjenu 3 dobila za izborni proces i građansko društvo, a najgoru za korupciju, 4,75 i demokratsku razvijenost pravosuđa 4,50. Studija ocjenjuje da je u Hrvatskoj bolje razvijena demokratska vlast na razini države nego na lokalnoj razini.

Hrvatska je uspjela postati kandidat za Europsku uniju, ali uz upozorenje Bruxellesa da je čekaju znatne reforme, ističe se u izvješću.

Freedom House u izvješću dodaje kako je tijekom godine Sanaderova vlada, premda je startala obećavajući veću transparentnost, bila uvučena u nekoliko afera koje su uzdrmale povjerenje javnosti.

Balkanske su zemlje u 2004., zaključuje Freedom House, pokazale znakove povećane stabilnosti, ali se još suočavaju s velikim izazovima u učvršćivanju demokracije, posebice zemlje zapadnog Balkana.

Freedom House svake godine u studiji Zemlje u tranziciji daje cjelovitu analizu tranzicije u 27 postkomunističkih zemalja prateći napredak i nazadak u izbornom procesu, građanskom društvu, neovisnosti medija, vladavini i pravosudnom sustavu i njegovoj neovisnosti.

Stanje u tim kategorijama ocjenjuje se od 1 do 7, gdje 1 predstavlja najvišu razinu demokratskog razvitka, a 7 najnižu. Ove je godine prvi put uključena odvojena analiza državne i lokalne demokratske vlasti.

Usto, u izvješću se ističe da je do najvećeg opadanja demokracije došlo u Rusiji i Azerbejdžanu, zbog učvršćenja vlasti predsjednika, a pogoršanja u Armeniji.

Najveći napredak ostvarile su Ukrajina i Bosna i Hercegovina u čak 4 od 7 kategorija.

"Ovogodišnje izvješće Zemlje u tranziciji jasno pokazuje da građani u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza imaju što je potrebno da svoje zemlje učine demokratskim", rekla je Jennifer Windsor, izvršna direktorica Freedom Housea.

"Posebice je izvanredan povratak Ukrajine demokratskom putu u 2004. potvrdio potencijal za mirno širenje liberalne demokracije i slobodnog tržišta na bivše sovjetske zemlje koje još pate pod korumpiranim i autoritarnim režimima", rekla je Jennifer Windsor.

Pročitajte više