PMF: Zabilježena je izuzetno visoka morska razina u sjevernom Jadranu

Ilustracija: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Geofizički odjel Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavio je da je danas na mareografskoj postaji u Bakru u 10 sati i 29 minuta zabilježen vodostaj koji za 103 cm premašuje srednju morsku razinu.

Slični, izuzetno visoki vodostaji i posljedična poplavljivanja obalnog područja zabilježeni su i prije sedam dana te prije tri dana, pa je to već treći izuzetan vodostaj u nizu. Često ponavljanje ovakvih vodostaja znači da oni prestaju biti izuzetni te da bi ubuduće pozornost valjalo posvetiti prvenstveno rekordnim vodostajima, navode s PMF-a.

Kažu kako se, kao i u prethodnim slučajevima, ovako visoka morska razina može ponajprije dovesti u vezu s olujnim usporom (tj. uzdignućem morske razine povezanim s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra), s plimnim oscilacijama (koje su kulminirale u petak prije podne) te s porastom morske razine povezanim s klimatskim promjenama (čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko tri milimetra na godinu).

"Tri pojave visokog vodostaja unutar samo tjedan dana ukazuju na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme", kažu s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Pročitajte više