Zabrana nošenja burke u ovoj je islamskoj zemlji izazvala lavinu reakcija

Foto: 123rf

ODLUKA marokanskih vlasti da se spriječi prodaja burki i njihova proizvodnja u nekoliko trgovina izazvala je različite reakcije u državi. Nekima ovo predstavlja korak koji prethodi zabrani nošenja burke, dok drugi, pak, smatraju kako je ovaj potez neophodan zbog sigurnosnih razloga i u cilju očuvanja kulturnog identiteta države.

Društvene mreže su se pobunile

Iako iz marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova nisu izdali nikakvo službeno priopćenje za provođenje ove odluke, aktivisti na društvenim mrežama navode kako su lokalne vlasti uputile pismene obavijesti trgovcima da, od prošlog ponedjeljka, zaustave prodaju burki, odnosno da "48 sati od prijema pismenog obavještenja u potpunosti obustave proizvodnju, prodaju i reklamiranje burki u budućnosti".

U obavijestima se ne navode opravdanja i motivi za zabranu burke, dok izvori iz lokalnih vlasti smatraju da je ova odluka "motivirana sigurnosnim razlozima".

Zabrana prodaje, proizvodnje i reklamiranja burke izazvala je žustre rasprave između onih koji podržavaju ovakvu odluku i koji kažu kako je burka ideološka i sigurnosna prijetnja za državu te protivnika odluke, koji u svemu ovome vide kršenje osnovnih ljudskih sloboda zajamčenih Ustavom Kraljevine Maroko, prenosi Al Jazeera Balkans.

Abdelmalek Zaazaa, pisac Foruma Al Karama za ljudska prava i član Odvjetničke komore Casablance, kaže da iza odluke ne stoji nadležni organ, s obzirom na to da još ne postoji zakon o zabrani burke. Osim toga, Parlament je zadužen za donošenje zakona u ovako osjetljivim pitanjima u društvu, a ne Ministarstvo unutrašnjih poslova, kaže on.

Kršenje slobode izražavanja

Zaazaa pojašnjava da burka ili nikab za one koji ga nose predstavlja "dio vjerovanja ili religije. Za njih to nije modni detalj, već to možda smatraju šerijatskom obavezom". On smatra kako je Ministarstvo možda povrijedilo osjećaje dijela javnosti.

Opservatorij za ljudska prava osuđuje ovaj potez zato što smatra da je u suprotnosti s međunarodnim poveljama o ljudskim pravima te da se "ne naslanja na bilo koji tekst zakona". Ovo pitanje "spada u nadležnost zakonodavne, a ne izvršne vlasti", izjavili su iz ove nevladine organizacije.

Prema Opservatoriju, ova je odluka proizvoljna i predstavlja indirektno kršenje prava žene na slobodu izražavanja i odijevanja kao forme iskazivanja vlastitog identiteta ili kulturnog, političkog ili socijalnog uvjerenja.

S druge strane, oni koji pozdravljaju zabranu proizvodnje, prodaje i odijevanja burke, smatraju da ona ionako nije dio tradicionalne marokanske kulture te da sakriva identitet osobe koja je nosi, što se može iskoristiti za činjenje zločina i izbjegavanje kazne. Ovu odluku vide kao ispravnu i misle da je davno trebala biti donesena.

Odluka uznemirila mnoge žene


Said al-Kihal, specijalist u oblasti pokreta političkog islama, kaže kako je ova odluka potrebna i neophodna kako bi se zaštitila sigurnost marokanskog naroda i osigurala stabilnost države. Naglasio je da zabrana proizvodnje i prodaje burke nije dovoljna, ako to ne budu pratile odgovarajuće zakonske mjere i izricanje visokih novčanih kazni zbog nošenja burke na javnim mjestima, a naročito u sredstvima javnog prijevoza.

Ova odluka uznemirila je žene koje nose veo preko lica. Mnoge od njih izrazile su zabrinutost da je ona samo uvod ili pokazatelj da će uslijediti zabrana burke u Maroku u budućnosti.

Hasna Mosteid, glasnogovornica Zajedničke komisije za obranu islamskih zatvorenika, kaže: "Nećemo odustati od nošenja burke", jer za nju to predstavlja "ispunjavanje šerijatske obveze, legitimno pravo i slobodu izbora, baš kao što i svaka druga Marokanka ima pravo nositi različite odjevne predmete".

Pročitajte više