Zabrana pušenja na javnim mjestima u roku od pet godina?

UKOLIKO se u djelo provede zamisao novog europskog povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača Markosa Kyprianoua, iste mjere donijet će se i u Hrvatskoj, najavio je ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Markos Kyprianou zagovornik je irskog modela borbe protiv pušenja, prema kojem je pušenje strogo zabranjeno na svim javnim mjestima, te tvrdi da će iste mjere uvesti za vrijeme trajanja svog petogodišnjeg mandata.

Kako u nedjelju javlja Novi list, Hebrang u potpunosti podržava ideje novog europskog povjerenika Kyprianoua, te najavljuje potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima u Hrvatskoj, pod uvjetom da se iste mjere uvedu u Europskoj Uniji do 2009.

"Najprije ćemo pojačati inspekcijske nadzore kako bi osigurali bolju provedbu postojećih zakona koji sprječavaju pušenje na javnim mjestima, a pratit ćemo i što po tom pitanju radi EU te donositi i nove zakone." - kazao je ministar zdravstva, pa dodao kako Hrvatska po pitanju borbe protiv pušenja neće zaostajati za EU.

Donošenje restriktivnih zakona je jedno, a njihovo provođenje je nešto sasvim drugo. Toga je svjestan i Hebrang: "Kad bi Hrvati poštivali postojeće zakone protiv pušenja na javnim mjestima, u restoranima te u svim prosvjetnim i zdravstvenim ustanovama, Hrvatska bi, što se tiče borbe protiv pušenja, bila među vodećim zemljama Europe. Razlika između Irske i Hrvatske je u tome što kod nas problemi nastanu tek kad se zakoni donesu."

Hebrang je još ranije najavio mogućnost povećanja cijena cigareta kao jednu od mjera borbi protiv pušenja, tvrdeći da porast cijena od deset posto smanjuje broj pušača za pet do osam posto.

Ministrove ideje podržava i predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, Marko Turić.

"Naviku pušenja treba iskorijeniti. Duboko sam uvjeren da tome treba stati na kraj. Mi moramo donijeti restriktivne zakone da bi zaštitili nepušače. Apsolutno podržavam Hebrangove namjere, jer zakoni civiliziraju ljude." - izjavio je Turić, pa dodao kako pri donošenju restriktivnih zakona neće imati milosti prema pušačima.

Pročitajte više