Branitelji: Spomenik poginulim Srbima došao je kao "vjetar s istoka" u predizborno vrijeme

MINISTAR unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zabranio je održavanje svečanosti otvorenja spomenika koje je Udruženje porodica poginulih i nestalih iz Krajine sa sjedištem u Beogradu podiglo u porti golubićke crkve sv. Stefana za srpske žrtve u Domovinskom ratu. Udruženje za podizanje tog spomenika nije imalo odgovarajuće dozvole.

Kako je objasnila glasnogovornica PU šibensko-kninske, procijenjeno je kako bi otvorenje stog spomenika uzrokovalo remećenje javnog reda i mira te uzrokovalo značajno uznemiravanje građana na širem kninskom području.

Pored spomenika danas dežuraju policajci.

Prva je na gradnju spomenika reagirala koordinacija kninskih braniteljskih udruga. Branitelji sumnjaju kako su među 34 imena Srba poginulih u ratu i oni koji su se borili na strani agresora. "Srbe nitko nije dirao jučer u Varivodama, niti u Gošiću dok su se prisjećali ubijenih civila, no Varivode i Golubić nisu ista stvar", kaže predsjednik koordinacije Ante Anić Kremić te poziva članove udruge iz Beograda da obrazlože gdje su i kada poginuli Srbi s popisa.

Anić Kremić drži i kako je ovaj spomenik stigao kao "vjetar s istoka" kako bi u ovo predizborno vrijeme isprovocirao javnost, javlja HRT. Anić Kremić kaže kako država ne smije dozvoliti podizanje spomenika agresoru, onima koji su uništavali suverenitet.  

Branitelji drže spornima imena Srba poginulih 1991. i 1992. godine koja su navedena na spomeniku, dok je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva utvrdila da je spomenik u Golubiću izgrađen bez pripadajućih dozvola i suglasnosti, te na zemljištu koje je uglavnom državno.

Pročitajte više