Ministarstvo šalje inspekcije u sve gradove: Drastične kazne za parkiranje odlaze u povijest

Foto: Index

NEKI hrvatski gradovi poput Opatije i Crikvenice uspjeli su zabraniti nepoštenu naplatu kazni za parkiranje u vidu dnevnih karata. Za samo par minuta prekoračenog vremena vozače bi dočekala kazna, odnosno kako su to preformulirali, dnevna karta koja ovisno o gradovima košta stotinjak kuna. Sad bi se napokon takva nepoštena praksa trebala ukinuti.

U Ministarstvu gospodarstva za Index su potvrdili da je tržišna inspekcija u Rijeci obavila nadzor poslovanja trgovačkog društva Liburnija Parking d.o.o. iz Opatije i trgovačkog društva Eko-Murvica d.o.o. iz Crikvenice. Zatim su donesena  prvostupanjska rješenja kojim se zabranjuje obavljanje nepoštene poslovne prakse odnosno naplata dnevne parkirne karte.

"Inspekcija je obavila nadzor po službenoj dužnosti te je prilikom ocjene o postojanju razloga za pokretanje postupka u obzir uzeta predstavka potrošača koja upućuje na potrebe zaštite javnog interesa", rekao je za Index Tomislav Cerovec, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

Na rješenja su dodaje, navedena društva u roku podnijela žalbe Povjerenstvu za žalbe Ministarstva gospodarstva te isto može potvrditi prvostupanjska rješenja ako su činjenice ispravno utvrđene, a rješenja utemeljena na Zakonu ili ih može poništiti ako nisu ispunjeni prethodno navedeni uvjeti.

Sud odbio ukinuti nepoštenu praksu u Zagrebu

"Ukoliko prvostupanjsko rješenje potvrdi Povjerenstvo za žalbe Ministarstva gospodarstva, na isto stranka može podnijeti tužbu Upravnom sudu, a na presudu suda i tuženik i tužitelj imaju pravo žalbe Visokom upravnom sudu čijom presudom rješenje postaje pravomoćno", kaže Cerovec.

Ističe kako je jedan medij u listopadu ove godine objavio članak o navedenoj zabrani koji je izazvao veliki interes potrošača te su u Ministarstvu zaprimili mnoštvo predstavki građana, po kojima će naglašava, inspektori obaviti nadzore.

"Međutim želimo naglasiti da je Visoki upravni sud RH Presudom Usoz-181/2012-6 odbio zahtjev potrošača koji je podnio prijedlog Ustavnom sudu RH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zagrebu jer je smatrao da je cjelodnevna parkirna karta ugovorna kazna za novčanu obvezu.

Nadalje, pojedine jedinice lokalne samouprave na različite su načine riješile organizaciju parkinga na svom području te se u svakom pojedinom slučaju trebaju utvrditi sve relevantne činjenice", rekao je Cerovec.

Dodajmo kako je upravo Zagreb prvi krenuo s naplatom kazni u obliku dnevnih karti. Naime, kad je prije šest godina Ustavni sud naredio gradovima da ne mogu naplaćivati kazne stotine kuna veće za prekoračenje parkiranja, u Zagrebu su kazne nazvali kartama. Ako vozač prekorači vrijeme, dobije kartu i s njom može ostati na parkiralištu, ali mora platiti od 30 do 150 kuna, zavisno o zoni. Na taj se način građanima za primjerice samo pet minuta prekoračenja vremena parkiranja naplatiti 150 kuna.

Cerovec je na kraju istaknuo kako će nakon pravomoćnosti navedenih rješenja, ukoliko ih potvrde Povjerenstvo za žalbe i Upravni sud,  tržišna inspekcija za naredno razdoblje planirati akcije po svim gradovima i provjeriti način organizacije naplate parkiranja.
 

Pročitajte više