Zabrinutost u Malmöu uoči Eurosonga. Mnogi se boje izaći iz kuća

Foto: EPA

Kako u istom gradu u isto vrijeme organizirati međunarodni glazbeni festival sa stotinama sudionika i desecima tisuća fanova te osigurati da podjednako masovni protesti protiv sudjelovanja izraelske predstavnice prođu bez incidenata i ne naruše slogan "United By Music", glavna je briga domaćina eurovizijskog natjecanja u Malmöu, koje će sutra navečer započeti prvom polufinalnom večeri.

Kad je u srpnju prošle godine obavljeno da će Euroviziju 2024. ugostiti baš Malmö, a ne favorizirani Stockholm ili Göteborg, malo je toga ukazivalo na to da će sigurnost natjecatelja i gledatelja postati takav problem. Svaki sličan događaj predstavlja sigurnosni izazov, no nitko nije mogao predvidjeti gotovo "savršenu oluju rizika" koja je u međuvremenu zaprijetila eurovizijskom natjecanju.

Prvo su u kolovozu prošle godine švedske obavještajne službe podigle razinu terorističke prijetnje unutar zemlje na četvrti od mogućih pet stupnjeva, s obrazloženjem da je Švedska postala prioritetna meta islamskih terorista, a potom je u listopadu Hamas izveo smrtonosni teroristički napad na izraelske građane. Brutalan izraelski odgovor i stradavanje palestinskih civila u Gazi nije ostalo bez reakcije ni u Švedskoj, koja je priznala Palestinu kao neovisnu državu i u kojoj živi oko 800.000 imigranata iz muslimanskih zemalja.

Prvi sigurnosni test

Činjenica da na Euroviziji u Malmöu sudjeluje i izraelska predstavnica Eden Golan, i to s pjesmom Hurricane koja je prije preinake po nalogu Europske radiodifuzijske unije (EBU) bila posvećena sjećanju na spomenuti Hamasov napad, izazvala je podijeljene osjećaje u cijeloj Europi, pa tako i u Švedskoj.

A s obzirom na globalnu popularnost i televizijsku publiku koja se mjeri u stotinama milijuna, eurovizijski tjedan za mnoge je postao jedinstvena prilika za izražavanje solidarnosti prema palestinskoj patnji, ali i iskazivanje antisemitizma i mržnje prema Izraelu. 

Malmö danas ima nešto više od 360.000 stanovnika, među kojima je 20-ak posto muslimana i oko 5000 Palestinaca. Osim toga, organizatori očekuju stotinjak tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta jer su ulaznice za evente u Malmö Areni od 6. do 11. svibnja kupili ljubitelji Eurovizije iz ukupno 80 zemalja.

Ostane li sve na verbalnim ispadima i mirnim uličnim prosvjedima, koje su već najavile propalestinske organizacije, Eurovizija kao festival zajedništva i glazbene zabave neće biti narušena ili ugrožena, no nema nikakvog jamstva da će sve proći u najboljem redu.

Švedska jako drži do mogućnosti javnog izražavanja mišljenja i poštovanja ljudskih prava, što ponekad dovodi i do pomalo apsurdnih situacija, nezamislivih u drugim društvima. Jedna takva dogodila se u Malmöu prošlog petka, u predvečerje eurovizijskog tjedna, kada su žena i muškarac u centru grada tijekom prijavljenog prosvjeda i pod policijskom paskom zapalili primjerak Kurana i palestinsku zastavu. Pritom su držali veliki križ i izraelsku zastavu te izvikivali uvrede na račun islama.

Međutim, taj prvi sigurnosni test Malmö je uspješno položio. Oko spomenutog para okupilo se 300-tinjak propalestinskih prosvjednika, koji su na provokaciju odgovorili pjesmom, plesom i riječima: "Malmö mora biti ujedinjen protiv nasilja. Židovi, muslimani i kršćani moraju moći živjeti zajedno i mirno u ovom gradu."

"Ove godine za mene i moju obitelj neće biti Eurovizije na kakvu smo navikli"

Nisu baš svi uvjereni da će Malmö zaista biti ujedinjen protiv nasilja. Anketa među građanima koju je prije nekoliko dana proveo lokalni dnevni list Sydsvenskan pokazuje da će 47 posto stanovnika ovaj tjedan izbjegavati velika okupljanja, odnosno da samo 26 posto ispitanika nimalo neće promijeniti svoje navike kretanja po gradu. Istodobno je 55 posto građana izrazilo veliku ili jako veliku zabrinutost za sigurnost tijekom eurovizijskog tjedna.

"Ove godine za mene i moju obitelj neće biti Eurovizije na kakvu smo navikli. Kod nas postoji dosta zabrinutosti i nezadovoljstva. Trebala je to biti pučka fešta, ali ove godine ništa od toga", rekla je za Aftonbladet 43-godišnja stanovnica Malmöa Louise Börring.

S druge strane, Sara Lindberg došla je u Malmö baš zbog Eurovizije i za švedsku nacionalnu televiziju (SVT) izjavila: "Volim glazbu i jako se veselim nastupima uživo po gradskim trgovima. Bilo bi glupo ne osjećati baš nikakvu zabrinutost, ali trenutno nisam tjeskobna dok šetam gradom. Mislim da će se više uzbuđenja osjetiti kada natjecanje zaista započne."

I u medijima se iznose prilično različita mišljenja o Euroviziji i sigurnosnim rizicima u Malmöu. Tako je dnevni list Dagens Nyheter u samo 24 sata objavio komentar pod naslovom "Ne dopustite da ova Eurovizija bude zapamćena zbog mržnje prema Židovima, neredima i teroru", ali i mišljenje jednog štokholmskog intelektualca s pozivom: "Isključite ratnohuškački Izrael s Eurovizije."

Očekuju se veliki prosvjedi

Policija očekuje da će Izrael i izraelsko sudjelovanje na Euroviziji posebno biti na udaru prosvjednika uoči finalne večeri u Malmö Areni 11. svibnja. Moglo bi se okupiti i do 20.000 sudionika, koji će biti pod paskom ne samo švedske nego i danske i norveške policije. Osim toga, širi centar grada bit će pod stalnim nadzorom policijskih dronova, a unutar eurovizijskog sela izgrađen je visok toranj s kojeg policija može nadzirati posjetitelje festivala.

"Sigurnosne mjere neki će doživjeti kao nelagodu, a drugi će se zbog toga osjećati sigurnije. Bit će dosta uniformiranih policajaca na ulicama, kao prilikom nogometnih utakmica i sličnih evenata", kaže Petra Stenkula iz gradske policije i dodaje:

"Budući da smo na četvrtoj razini terorističke prijetnje, procijenili smo da većina naših policajaca mora imati izravan pristup automatskom oružju. Ali istu smo procjenu imali i tijekom lanjskog božićnog razdoblja."

Stenkula je dala naslutiti i da su neke eurovizijske delegacije odlučile angažirati vlastito osiguranje. Jedna od njih je sasvim sigurno izraelska delegacija, koja se na preporuku EBU-a i policije nije pojavila pred medijima i fanovima na tirkiznom tepihu u nedjelju popodne.

Trenutno stanje u Malmöu možda je najbolje opisao Johan Pehrson, vođa švedskih liberala i ministar rada: "Razumijem sve koji za vrijeme Eurovizije prosvjeduju mirno i sa snažnom propalestinskom porukom. Ali ne i one koji pribjegavaju nasilju. Rizik postoji, policija je spremna."

Pročitajte više