Zadarska županija ministarstvu zaštite okoliša: Istražiti sve o vranskom jezeru

VIJEĆNICI Skupštine Zadarske županije na današnjoj sjednici jednoglasno su od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja zatražili da što hitnije istraži okolnosti posljednjih događaja u Parku prirode Vransko jezero.

Park prirode pod izravnom je nadležnošću Ministarstva, a Zadarska županija zainteresirana za stanje na tom prostoru očekuje od Ministarstva da što prije sredi stanje izazvano nedavnim požarom u Ornitološkom rezervatu u kojem je izgorjelo 130 hektara tršćaka. Isto tako, potrebno je utvrditi granice Ornitološkoga rezervata kako ne bi dolazilo do sukoba s mještanima Vrane oko parcela za gradnju kuća. Ministarstvo je dužno u što kraćem roku potpuno srediti stanje, zaključili su vijećnici Skupštine Zadarske županije. Raspravu o tome potaknuo je županijski vijećnik Željko Lončar, nakon čega su se svi ostali suglasili oko zahtjeva Ministarstvu.

Na današnjoj sjednici Skupštine Zadarske županije vijećnici su također prihvatili Regionalno-operativni program (ROP), kao socijalno-ekonomski okvir budućega razvoja Zadarske županije. Taj je program uvjet za korištenje sredstava iz fondova Europske unije, a njegova bi realizacija mogla početi već iduće godine korištenjem sredstava iz Cards programa, u kojemu je predviđeno 14 milijuna eura za infrastrukturne projekte u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, rečeno je na sjednici.

Pročitajte više