Zadarski liječnik napustio HSLS zbog pregovora s HDZ-om: Ne želim biti dio te priče

Screenshot: Facebook, HRT

ZADARSKI ginekolog i predsjednik zadarskog HSLS-a Ivica Žuvela napušta HSLS. Razlog je Hrebakovo koketiranje s HDZ-om. Podsjetimo, zadnjih se dana uvelike priča da će Hrebak dobiti mjesto na listi u Drugoj izbornoj jedinici. Hrebak je jučer u razgovoru za Index kazao kako ništa još nije dogovoreno, ali nije demantirao pregovore.

Ivica Žuvela u podužoj objavi na Facebooku objasnio je da on s ovakvim HDZ-om ne želi imati posla te zbog toga napušta stranku.

Riječ je o liječniku koji je široj javnosti postao poznat nakon što je od ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije dobio opomenu pred otkaz jer je 28. ožujka na televiziji rekao da zaštitna oprema koju su dobili on i njegovi kolege nije adekvatna.

"Sa žaljenjem obavještavam javnost kako više nisam član HSLS-a.

Moja politička aktivnost počinje 2007., nakon što sam samovoljom jednog HDZ-ovog čelnika kao ginekolog proveo tri mjeseca na Zavodu za zapošljavanje s djetetom od 5 godina i kreditom od 7.000 kuna. Nisam bio dio stada.

Ta životna situacija bila je okidač za moju političku karijeru. U želji da u Benkovcu nešto promijenim, 2009.g. sudjelujem na tamošnjim lokalnim izborima s programom koji se tek nedavno počeo ostvarivati. Kuće za odmor s bazenima i njihova povezanost s OPG-ima kao dio jake autohtone priče od pojedinih ciničnih novinara nazivane su 'predizborne ludorije HSLS-a', čak i u vrijeme lokalnih izbora 2017., kada sam se na poziv Ogranka Zadar ponovno aktivirao nakon političkog mirovanja", počinje Žuvela.

"Nakon godina lutanja, pojavila se nada"

Kaže da je Hrebak bio nada nakon više godina lutanja.

"Nakon dosta vremena i lutanja liberala, pojavila se nada.

Nada u samostalan put, u nesputanu liberalnu priču temeljenu na sadržaju, programu i preduvjetima za jednu drugačiju, bolju Hrvatsku.

Pojavio se Dario Hrebak kao potencijalni lider. Dario koji radi čuda u Bjelovaru, koji jako promovira #redizajn Hrvatske. Dario kojeg sam zbog toga cijenio i poštivao.

U tom motivirajućem zanosu vrlo brzo preuzimam Ogranak Zadar, hvatam se Nacrta reforme zdravstva, dajem cijelog sebe za viziju Gotovčeve Hrvatske bez niskosti i mržnje.

A upravo tu niskost i mržnju opet osjećam od strane silnica HDZ-a u Zadarskoj županiji i gradu Zadru koji mi, nakon što sam ambulantu u Benkovcu digao na zavidnu razinu, preko svoje ravnateljice poručuju da bih mogao opet na biro", piše.

"Ne želim biti dio te priče"

Kaže da ne želi biti dio ove priče.

"Sada, kada HSLS pregovara o koaliciji sa baš tim i takvim HDZ-om, ja ne mogu i ne želim biti dio te priče.

Ponovno nisam i ne želim biti dijelom stada.

Moja je odluka isključivo osobne naravi, vođena vlastitim integritetom, stavom, dosljednošću i, na kraju krajeva, ponosom.

Pritom nikom ne spočitavam praktičnu narav takve koalicije. I dalje cijenim Daria Hrebaka, čovjeka koji je s transparentnosti postavio nove standarde u hrvatskoj politici. No žao mi je da se najbolji politički proizvod u posljednjih 30 godina predaje u ruke onima koji s transparentnošću nemaju veze.

Žao mi je što liberali u Zadru ponovno neće moći glasovati za kandidate HSLS-a na predstojećim izborima. To nije put kojim je, po meni, HSLS trebao ići. U vrijeme kada Hrvatskoj nasušno trebaju korjenite promjene nema mjesta kalkulacijama oko saborskih mandata.

Bez imalo grižnje savjesti ja nastavljam dalje. Vjerujem u Gotovčevu Hrvatsku, Hrvatsku koja je dom svih svojih ljudi, a ne samo podobnih. Svoja uvjerenja nastavit ću artikulirati kao čovjek s imenom i prezimenom.

Želim se zahvaliti svim krasnim ljudima iz HSLS-a (a ima ih puno, prepoznat će se) na ugodnoj plovidbi liberalnim političkim vodama, puno sam od njih naučio. Također, HSLS-u i svim kolegama želim puno sreće", napisao je.

Pročitajte više