Zadarskoj Općoj bolnici doniran aparat za limfnu drenažu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

UDRUGA P.I.N.K. life donirala je Općoj bolnici Zadar aparat za limfnu drenažu vrijedan 33.000 kuna, a taj su iznos prikupili humanitarnom akcijom u proteklih godinu dana.

Aparat se koristi u liječenju limfedema, komplikacije pri liječenju karcinoma dojke koja značajno narušava kvalitetu života pacijentica, priopćila je danas udruga P.I.N.K. life, koja je dosad donirala šest takvih aparata hrvatskim bolnicama.

Limfedem nastaje kao posljedica uklanjanja limfnog tkiva ili zračenja, što mijenja sustav limfne drenaže iz ruke, pazuha i dojke. Obično se javlja unutar dvije do tri godine nakon provedenog liječenja.

Humanitarna akcija Udruge P.I.N.K. life za kupnju aparata za limfnu drenažu počela je 1. ožujka prošle godine, a dosad su donirani aparati KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Varaždin, Klinici za tumore, KB-u Dubrava, Općoj bolnici Dubrovnik i KBC-u Osijek.

Od posljedica malignih bolesti umire 25 posto svih pacijenata u Hrvatskoj

Na zadarskom Zavodu za Fizikalnu medicinu ovo će biti treći aparat, ali s obzirom na to da terapija dosta dugo traje, uz novi aparat moći će se obuhvatiti veći broj pacijenata i smanjiti lista čekanja.

Primopredaji su prisustvovali zamjenik ravnatelja bolnice Edi Karuc, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Neven Birkić, pročelnik Službe za internu medicinu Dario Nakić te članice Udruge P.I.N.K. life na čelu s predsjednicom udruge Nives Moric.

"Posebna mi je čast primiti ovu donaciju zato što je velika i značajna za Odjel za fizikalnu medicinu, ali i zato što je to donacija udruge iz Zagreba koja je prepoznala našu bolnicu kao dobru zdravstvenu ustanovu", kazao je Karuc.

Nives Moric istaknula je kako je P.I.N.K. life mlada udruga, registrirana u Zagrebu, ali cilj im je djelovati diljem Hrvatske kako bi pomogli pacijentima s malignim oboljenjima.

Od posljedica malignih bolesti umire 25 posto svih hrvatskih pacijenata, podsjetio je Nakić i pozdravio djelovanje civilnih udruga koje potiču ljude da razmišljaju o prevenciji, ulaganju u zdravlje, važnosti humanitarnog rada i volonterstvu.

Pročitajte više