Zadnje progoze analitičara. "Bit će ucjena. Najgori ishod sve je manje nevjerojatan"

Foto: Neva Zganec, Josip Regovic, Goran Stanzl, Tomislav Miletic, Patrik Macek/PIXSELL

Zadnji je dan kampanje. U ponoć počinje izborna šutnja, a u srijedu će Hrvati na parlamentarnim izborima odabrati novu vladu, onu koja će zemlju voditi iduće četiri godine. Izgledno je kako ćemo u srijedu ipak znati tek relativnog pobjednika izbora, a da će se najvažnija izborna utakmica odigrati u danima koji slijede kad se krene u postizborne koalicije.

Po anketama HDZ ima najbolji rezultat

>>Zadnja anketa: HDZ ima manje nego 2020., a SDP više

Ako je suditi po anketi koju je objavio HRT u sklopu istraživanja HRejting, koje je izradila agencija Promocija Plus, HDZ će biti uvjerljivi pobjednik izbora. Bez dijaspore i manjinaca, prema anketi, HDZ osvaja 60 mandata, SDP-ova koalicija Rijeke pravde 44 mandata, Domovinski pokret i partneri 14 mandata, Most i partneri 9 mandata, Možemo 9 mandata, IDS 2 mandata, Fokus i Republika 1 mandat te Nezavisna lista Matije Posavca 1 mandat.

>>Objavljeni rezultati ankete za posljednje tri jedinice

Nova TV je istraživanje naručila od agencije Ipsos, a prema toj anketi, HDZ također ima 60 mandata. Rijeke pravde su na 41 mandatu, Domovinski pokret na 15 mandata, Možemo na 11 mandata, Most i partneri na 9 mandata, IDS i partneri na 2 mandata, Nezavisna platforma Sjever - Matija Posavec te Fokus i Republika na jednom mandatu.

Ovo su procjene Puhovskog i Raosa

Politički analitičari Žarko Puhovski i Višeslav Raos za Index su iznijeli svoje viđenje izbora te su prognozirali tko će osvojiti koliko mandata. Izračun ne obuhvaća dijasporu i mandate manjinaca. Prema obje te računice, stvarni izborni pobjednik u srijedu se neće znati.

Raos nam govori da je uprosječio rezultate svih anketa po izbornim jedinicama te da su rezultati korigirani uz pretpostavku prosječno 12 posto neodlučnih.

Puhovski: Najgora opcija je da se ponove izbori

Puhovski je kazao kako je izgledno da nećemo konačan rezultat imati pred očima u srijedu navečer kad se svi glasovi prebroje, dodavši kako je izgledno da ćemo svjedočiti relativnoj pobjedi HDZ-a i otvaranju čitavog niza opcija za "pregovore, ucjene, prekupovine i nadigravanja".

"Najgori mogući ishod i dalje nije vjerojatan, ali je sve manje nevjerojatan, a to je ponavljanje izbora za dva mjeseca. To bi bilo iz niza razloga gotovo pa katastrofalno za hrvatsku demokraciju jer bi još jedan dio građanstva otjeralo od političke aktivnosti, čak one aktivnosti na najnižoj razini, one koja podrazumijeva odlazak na glasanje.

Otjeralo bi ih u nešto što se može nazvati političkim idiotizmom, a politički idioti su ljudi koji su odustali od zajednice, grubo rečeno (predsjednik države, a sadašnji neformalni spitzenkandidat lijevo-liberalne koalicije Zoran Milanović me počeo proganjati kad sam mu prije četiri godine prigovorio baš to jer je kao predsjednik Republike odlučio nesudjelovati na izborima kao glasač).

Imat ćemo situaciju u kojoj jačanje lijevo-liberalne liste, upadom ili ispadom Milanovića u predizbornu kampanju, gotovo sigurno nije dovoljno za pobjedu te koalicije premda ju je ojačalo. HDZ vjerojatno nešto gubi u odnosu na prošle izbore, ali ostaje barem desetak mjesta ispred Rijeka pravde po svojoj snazi u parlamentu.

Domovinski pokret je gotovo sigurno u situaciji da ima dvoznamenkasti broj zastupnika, a oko istog broja se vrti i Možemo. IDS i Most ostaju na više-manje istim pozicijama", kazao je Puhovski.

Raos: HDZ? Sve ispod 60 mandata znači da su izgubili izbore

Raos govori da bi se moglo dogoditi da u pojedinim izbornim jedinicama efektivni prag bude preko pet posto i da oni koji prijeđu tu granicu ne osvoje mandat.

"Možemo u najlošijoj varijanti ide na osam mandata, u nekoj najboljoj varijanti može imati oko 11, 12 mandata. Domovinski pokret vrlo vjerojatno će imati dvoznamenkast broj mandata, hoće li ići preko 11 ili 12-13 mandata, o tom, po tom. Od tri manje opcije, Domovinski pokret je vjerojatno dosta blizu da bude trećeplasiran.

Most je na oko 10 mandata, dok bi Fokus bio na jednom mandatu, ali ne treba isključiti niti da imaju dva mandata ili ostanu bez njih. Oni imaju dvije izborne jedinice gdje imaju šansu za mandat, to su druga i šesta izborna jedinica. Za Matiju Posavca znamo da gotovo sigurno ima jedan mandat. IDS ima dva mandata u osmoj izbornoj jedinici, hipotetski tri mandata", objasnio je Raos.

"Što se tiče HDZ-a, sve ispod 60 mandata znači da su izgubili izbore, ne mogu ulaziti u kombinacije većine. Za Rijeke pravde je loše ako budu išli prema 40 mandata. Iz perspektive manjih stranaka, oni uvijek svoj rezultat mogu tumačiti da je dobro sve ono ekstra što dobiju od onda kad se raspuštao sabor. Oni su u lagodnijoj poziciji što se tiče tumačenja jesu li dobili ili izgubili izbore.

Ne treba zaboraviti, ako bude prilike i ako bude takav rezultat, da će se vrlo lako krenuti na pojedinačne zastupnike iz nekih lista i pokušati ih se vabiti. To je ono što smo počeli zvati žetonima, ali žetoni su oni koji promijene strane kad se već formira većina", kazao je Raos.

"Milanović bi nas ponovo mogao iznenaditi"

Što se tiče Milanovića i Rijeka pravde, ističe da Milanović ipak nije mogao nositi kampanju, ali ističe i kako bi nas ponovo mogao iznenaditi.

"Iznenadio nas je srijedom kao danom izbora, onda je tu kvazikandidatura. Sad bi se moglo dogoditi da ne bude tražio potpise, da kaže da se to ne traži i da mandat da onima za koje smatra da mogu formirati većinu", rekao je Raos.

"Treba znati i da nakon izbora onaj tko bude sastavljao vladu može ići na moralnu ucjenu. Znači, da se radije sastavi vlada nego da se ide na nove izbore. HDZ može ići prema Fokusu, Posavcu, IDS-u s riječima da je bolje da pomognu nego da idemo u nove izbore ili u koaliciju s Domovinskim pokretom. To je ona situacija koju smo imali s Ivanom Vrdoljakom i HNS-om, pa i Radimirom Čačićem.

Ono što je za sada izgledno jest da ne djeluje zamisliva vlada u kojoj su Most, Domovinski pokret i Možemo. A da ne sjede u vladi, nego dignu ruku za vladu također teško može biti održivo četiri godine. Milanović i Grbin s jedne strane, odnosno Plenković s druge strane ipak se nadaju da će im trebati što manje malih stranaka za većinu", kazao je.

Ističe kako ima dojam da je HDZ sve stavio na to da glasače odvuku od Mosta i Domovinskog pokreta, kao što je SDP sve stavio na Milanovića. Dodaje kako HDZ vjeruje da može na 66 mandata bez dijaspore te da se čak komuniciralo da ide na 70 mandata, ali i da to nije realno.

Puhovski: Milanović je pokazao loše pregovaračke sposobnosti, Plenkovića odbijaju 

Puhovski dodaje kako će poslije srijede sve ovisiti o argumentima i, kako ističe, "argumentima" koje će dvije strane ponuditi mogućim partnerima.

"Ovisit će i o tome hoće li Zoran Milanović zaključiti da ima dovoljno jaku šansu za saborsku većinu i dati ostavku te time predati funkciju novoizabranom predsjedniku sabora. Ovisit će i o tome postoji li odgovarajuća razina političke kulture da se realizira prijedlog platforme Možemo, prema kojem bi bilo moguće da lijeva i desna oporba sadašnjoj vlasti podrže vladu SDP-a.

Pitanje je i hoće li Domovinski pokret prijeći preko "prejakih riječi" Andreja Plenkovića i vratiti se na neki način matici iz koje je potekao, HDZ-u. Valja imati na pameti da je ovo sve bez glasova manjinaca (moguće je da dođe do promjene, primjerice kod talijanske manjine ili između bošnjačkih ili romskih predstavnika), moguće je da Rojs osvoji mjesto u "dijaspori". Malo toga, dakle, znamo, ali već će se u srijedu, odnosno od četvrtka nadalje, najvjerojatnije početi s pregovorima.

Milanović je prije osam godina pokazao slabe pregovaračke kapacitete, Plenkovića uglavnom odbijaju potencijalni kandidati za suradnju, barem za sada i javno, obje bi strane bolje prošle kad bi kao pregovarače ovlastile nekog kao što su Peđa Grbin ili Branko Bačić, ali oni ne bi imali dovoljno autoriteta", kazao je Puhovski.

Ankete su nepouzdane, ali...

Rekao je kako su sve raščlambe ovog tipa rezultat rada s donesenim materijalom te se rade na bazi rezultata anketa koje su notorno nepouzdane.

"Ali bi i oni koji bi rado pametovali o tim anketama, a ne poznaju ozbiljno narav političkog života, morali shvatiti da bismo umjesto anketa svoje analize bazirali na raspitivanju u susjedstvu ili kod familije.

Upozorio bih na nešto što se kod nas uopće ne uzima u obzir, to su recentna iskustva iz SAD-a koja pokazuju dosta uspješno korištenje alternativnog modela ispitivanja javnog mnijenja. Za čitavo vrijeme trajanja kampanje stalno su ispitivali iste pojedince i na njima ustanovljavali promjene u javnosti.

Postoje interpretacije koje s pravom ukazuju na nepouzdanost anketa, ali za sve matematičke modele ovisi jednostavno pravilo koje je davno Einstein formulirao kad je vidio prvo IBM računalo. Kazao je da koliko god sofisticirano računali, rezultat ovisi o unesenim podacima", rekao je Puhovski.

"Ankete su podudarne"

I Raos se dotaknuo anketa.

"Žao mi je što agencije za ispitivanje javnog mnijenja ne rade po izbornim jedinicama ankete češće i ranije. Ali iz ovog što smo imali nešto smo mogli zaključiti. Za razliku od prošlih godina, kad su ankete znale promašiti, sad su one ipak podudarne. Imamo i alternativne načine procjenjivanja rezultata izbora.

Vuk Vuković je okupio mladi tim ljudi, srednjoškolce iz matematičke Gimnazije i s PMF-a, radili su modele wisdom of crowds, kao i još neke metode, uz što se ljude ispituje što oni misle, ali i što misle da drugi vjeruju tko će koliko dobiti. Kad sam vidio te rezultate, oni se ne razlikuju puno od ostalih anketa, možda malo manje daju šanse HDZ-u, ali su dosta ujednačeni rezultati ostalih stranaka", kazao je Višeslav Raos.

Pročitajte više