Zadnjeg dana u Vladi Damir Polančec prvi put izjavio "Ja znam!"

KARIJERA Damira Polančeca, danas je nakratko zaustavljena i to kada je objavio da daje ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. No vrijedi se spomenuti osebujne političke karijere koja traje punih pet godina od kada je 2004. godine Polančec zasjeo na mjesto šefa HDZ-a u Koprivnici pa do trenutka kada je na mjesto potpredsjednika Vlade zamijenio aferama opterećenog Andriju Hebranga, do konačnog sloma i povlačenja iz visoke politike.

Zlokobna "sjena" ostavke Polančeca je pratila ga je još od samog početka karijere u Vladi koje se uvijek do sadauspješno rješavao čestom rečenicom; "Nisam znao!". Sve do danas kada je prvi put u svojoj političkoj karijeri rekao "Ja znam" optuživši predsjednika Stjepana Mesića. Štoviše, danas smo prvi put saznali kako je za Polančeca visoka politika bila Mesićeva, a ne ona Ive Sanadera. No, krenimo redom, bespućima njegova dosadašnjeg neznanja.

Nije znao za Liburniju

"Nisam znao. To je maslo bivše Vlade!", rekao je Polančec kada su ga pitali o poništenju nagodbe za dionice Liburnije. Bila je riječ o jednoj od najvećih afera nakon koje je otišao Hebrang s mjesta drugog čovjeka u Vladi, a kada je Vlada htjela prenijeti dionice na dva investicijska fonda. Polančec nije ništa o tome znao iako je bio predsjednik Uprave Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Nije znao za Maestro

"Nisam znao! Kako bih to mogao znati?", ponovio je Polančec svoju mantru kada su ga upitali što je s kavama vrijednim više od 50 tisuća eura koliko su tražili njegovi podređeni u HFP-u. Polančec o Maestru nije imao pojma, barem je tako govorio na sve upite o malverzacijama u Fondu.

Ne zna o Ugovoru o prodaji Ine iako je pregovarao

"To mi nije poznato!", rekao je Polančec kada su ga brojni novinari okupirali s pitanjima kako je moguće da je MOL sa 47 posto dionica Ine preuzeo potpunu dominaciju u upravi i nadzornom odboru Ine. Polančec je bio taj koji je izravno pregovarao s Mađarima, a ugovor o prodaji Ine javnost unatoč obećanju Kosor u Saboru još nije vidjela.

Nije znao za brodogradilišta

"Osobno sam iznenađen, nisam ni znao da je tako loše stanje", bila je reakcija Polančeca na konferenciji za novinare koju je sazvao nakon debakla prvog kruga za privatizaciju brodogradilišta. Iako su svi mediji, sindikati pa i neki članovi Vlade trubili kako nije pravo vrijeme za to te da natječaj neće uspjeti, Polančecu je to postalo jasno tek nakon što je natječaj završio.

Ne zna za cijene goriva

"Ne znam, ali provjerit ću", izjavio je Polančec nakon što se podigla bura javnosti kada je Ina samovoljno dignula cijene naftnih derivata za sedam posto. Kosor je odmah pozvala Polančeca koji je morao hitno reagirati. Svoje neznanje ispravio je posebnim Pravilnikom o izračunu cijene naftnih derivata.

Ne zna za Podravku

"To ja ne znam. Te ljude poznajem kao časne i poštene", rekao je Polančec o aferi Podravka o kojoj se dosta pisalo u posljednje vrijeme, a naročito nakon uhićenja šestorke koja se sumnjiči na nezakonito preuzimanje.

Nema pojma o Plivi ni o Veroni

"Ne znam, ali mislim da Vlada ne može prodati svoj udio", govorio je Polančec o aferi Pliva ili aferi večere u Veroni. Uglavnom glumio je totalno neinformiranog što se događa u Plivi iako je uz Šukera bio glavni pokretač događanja u Plivi. O Sanaderovu odlasku u Veronu te "slučajnom susretu" s Miomirom Žužulom i prvi čovjekom Plive Željkom Čovićem, Polančec, zar treba napominjati, nije imao pojma. Naravno bio je totalno neinformiran, jer se Vlada riješila Plive. Kako i za koga, posebno je pitanje.

Ne zna koga se zapošljava

"Ja tu nisam kriv i ne znam za zapošljavanje", rekao je Polančec kada je Index otkrio da unatoč izričitoj zabrani premijerke Kosor i Vladinoj odluci njegovo ministarstvo naumilo zapošljavati nove ljude. Polančec je mrtav hladan, s rumenilom u obrazima, objašnjavao kako ne može znati što se sve događa u njegovom ministarstvu.

Ne zna da zna za Brodosplit

"To mi nije poznato", govorio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec kada su ga novinari pitali za aferu Brodosplit. Ivan Lozić izravno ga je sumnjičio da se tajno sastajao s grčkim brodovlasnikom kome su navodno pogodovali bivši čelnici Brodosplita. Polančecu se imputiralo da je i on sudjelovao u, navodnom, pogodovanju grčkom "Karnessisu". Polančec je rekao da ne zna za štetu nanesenu u Brodosplitu ali da misli da je za to kriva bivša vlada.

Sunčani Hvar totalna nepoznanica

"ORCO u financijskim problemima? Vidit ćemo" govorio je tako Polančec u jeku afere Sunčani Hvar glumeći začuđenosti kako su se odjednom "njegovi favoriti" našli u problemima. Naime, u javnost je procurio ugovor s Orcom grupom iz kojeg je bilo vidljivo da imaju više prava nego obveza. No i te obveze nisu izvršavali a sve im je Vlada velikodušno opraštala. Polančec je svoju neinformiranost ispravio novim ugovorom na oduševljenje Orco grupe. "Genijalnost" Polančeca bila je u ideji da se likvidnost Sunčanog Hvara popravi prodajom dionica u vlasništvu države.

Zlomrex je zlo!? Ma da.

"Zateklo nas je stanje, ali nužno je nastaviti proizvodnju", govorio je Polančec o prodaji Željezari dok su očajni radnici kod Kosor tražili pomoć. Polančecov grijeh je bio da je kao predsjednik upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju,u ljeto 2007. amenovao prodaju Željezare Split poljskom Zlomrexu. U roku godinu dana Zlomrex je nabio dug od 46 milijuna kuna i pobjegao glavom bez obzira. Polančec nije znao koga amenuje.

Nema pojma o plinu

"Vjerujem da se taj najcrnji scenarij neće dogoditi", rekao je samouvjereno Polančec u jeku nestašice plina. Nekoliko dana-tjedana kasnije, saznali smo neugodnu istinu kako zalihe plina u Hrvatskoj nisu baš tolike koliko su bile predstavljane. I Polančec je bio iznenađen, kao i krizom plinom i nestašicom i iskapčanjima. "Ne znam, ali za par dana saznat ću informaciju gdje možemo kupiti plin", također je izjava Polančeca kojem je to bio resor.

Ovčara se prodaje, ma dajte!?

"Privatizacija VUPIK-a uspješno biti završena u sljedeća dva mjeseca", zaključio je Polančec, a onda ga je iznenadila i šokirala vijest da to podrazumijeva i prodaja spomen područja Ovčare. I tako nakon objavljenog natječaja. Opet je reagirala premijerka Kosor, Polančec nije znao iako je vodio operaciju. VUPIK je na kraju poklonio Ovčaru državi.

Zna za Mesića!

"Kredit SMS-u se nije dao bez podrške visoke politike. Ta visoka politika nisu ni Polančec ni Sanader, nego je predsjednik Mesić", jedina je izjava u političkoj karijeri za koju Polančec decidirano tvrdi da zna!

> Tema: Afera Podravka

> Polančec bio mozak preuzimanja Podravke?

> Najizgledniji Polančecov nasljednik Ivan Miloloža

> Mesić: Kad završi istraga oko Podravke ja se neću rumeniti

> Komentar Tomislava Klauškog: Otišli Pašalićevi ljudi, odlaze Sanaderovi, a HDZ i dalje isti

Pročitajte više