VIDEO U Zadru posječen drvored star 40 godina, građani organizirali "sprovod"

Foto: Index, Video: Ezadar

ZBOG rekonstrukcije raskrižja u ulici Josipa Jurja Strossmayera u Zadru posječen je drvored fafarikula (kostela) star 40 godina. Umjesto fafarikula, iz komunalne tvrtke Nasadi najavili su sadnju pinije, jorgovana i ružmarina. Također je najavljena rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove zelene površine.

"Zbog rekonstrukcije i proširenja ulice, tvrtka Nasadi nije otpilila stabla niti smo ih bilo gdje odvezli. Sječu fafarikula obavila je privatna građevinska firma, a presađivanje stabala starih 40 godina nije moguće. Ono što Nasadi mogu obećati je uređenje nove zelene površine i sadnja 13 novih stabala, grmova, trajnica, kao i novog travnjaka", stoji u pismu Nasada.

Građani organizirali "sprovod" za posječene fafarikule

Sječa stabala toliko je uznemirila građane Zadra da su organizirali "Sprovod za posječena stabla na Vruljici", što je i vidljivo u video prilogu.


Video: ezadar

Udruga Eko Zadar nije zadovoljna komunikacijom Grada Zadra i građana

Na cijelu priču oko sječe stabala, odnosno drvoreda koji je bio jedan od zaštitnih simbola starog kvarta Vruljica, reagirali su iz udruge Eko Zadar. Oni su gradskim vlastima uputili oštru kritiku. Predsjednica udruge Atana Grbić kazala je da sječa stabala nije rješenje.

"Farsa je da se tako rješava prometna gužva. Gužve će biti i dalje na svakom raskrižju na području grada. Ljetni mjeseci pokazuju svu nepripremljenost i nedostatak političke volje da se tome stane na kraj. Smanjenje prometne gužve može se dugoročno ostvariti povećanjem kilometara obilježenih biciklističkih staza, poboljšanje kvalitete postojećih i izgradnjom novih. Komunikacija između građana i Grada Zadra ni ovaj put nije bila dostatna. Objava planova na Oglasnoj ploči u zgradi na Narodnom trgu 1 i ovaj se put pokazala nedovoljna. Također je upitna uloga mjesnih odbora jer nisu ni bili upoznati s planovima rekonstrukcije", kazala je Atana Grbić.

Iako smo više puta, pismeno i putem telefonskih poziva pokušali dobiti odgovore na pitanja o ovoj temi, gradonačelnik Zadra Branko Dukić nije nam se javljao niti nam je itko iz Grada Zadra odgovorio na poslana pitanja. A kako danas izgleda raskrižje koje su do jučer krasile fafarikule, možete pogledati u fotografijama ispod ovog teksta.

 

Pročitajte više