DIJANA ZADRAVEC

Zadravec tvrdi da razotkriva kriminal u bolnici. Liječnici joj odgovorili

Foto: Index

IAKO se niz liječnika iz Klinike za tumore, kao i iz Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, već godinama žali na mobing koji provodi predstojnica Zavoda Dijana Zadravec, zbog čega su neki dali otkaze, dok neki još uvijek rade, Zadravec je jučer zaključila da su svi ti, kako ih je nazvala, napadi na nju posljedica toga što je ona otkrila kriminalne radnje u bolnici.

Podsjetimo, Zadravec je jučer pred Klinikom za tumore izjavila da su napadi na nju počeli zato što je otkrila kriminalne radnje i da su doktori iz državnog sustava nastojali pretočiti novac u privatni sustav. Potom je sinoć u emisiji Otvoreno na HRT-u ponovila: "Otkrila sam da se u KBC-u Sestre milosrdnice odvijaju kriminalne radnje u koje je upletena i dr. Čulo, kao i dr. Kalousek."

Ravnatelj: Vrlo je opasna optužba Zadravec da se iznosi novac iz bolnice kroz materijal, to je nemoguće

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice, prof.dr. Marijom Zovakom. On je za Index potvrdio da je zatražio provođenje financijskog nadzora u bolnici nakon što je, navodi, prije nekoliko mjeseci Dijana Zadravec prijavila DORH-u kriminalne radnje oko nabave materijala za neurointervencijske zahvate.

"Vrlo je opasna optužba Dijane Zadravec da se iznosi novac iz bolnice kroz materijal jer je to nemoguće. Ne postoji nijedna privatna zdravstvena ustanova u kojoj se odvijaju neurointervencijski zahvati. To su ekstremno riskantni zahvati koji se rade samo u četiri KBC-a u zemlji. U Vinogradskoj, na Rebru, u Osijeku i Splitu. Ne mogu vjerovati da bi netko otuđio taj materijal i odnio ga u privatnu kliniku. Ti kateteri su ekstremno skupi, no ne znam što bi se s njima moglo izvan KBC-a kad se ti zahvati isključivo rade u bolnici. Prof. Zadravec ima pravo sumnjati, međutim mi smo proveli financijsku kontrolu i sve se pokazalo u redu, a isto je potvrdio i HZZO. Dalje smo otvoreni prema financijskom nadzoru kojeg god državnog tijela, bila to inspekcija Ministarstva zdravstva ili financija, slobodno neka dođu sve pregledati. No prije nego što se dokaže da je netko kriv, bilo bi civilizacijski u redu da se ljude do tada ne proglašava krivima", rekao je prof. dr. Zovak za Index.

Još jednom je ponovio da su sve pregledali i da u provedenom nadzoru nisu utvrđene nikakve liječničke nepravilnosti, za što ih Zadravec optužuje.

"Proveden je financijski nadzor i sve je u redu"

"Treba naglasiti da sva naša dokumentacija ide i na HZZO, koji je također utvrdio da je sve u redu jer nam uredno plaćaju sve račune za nabavku tih materijala. Svaki pacijent je u dokumentaciji praćen naljepnicama s originalnim proizvodima koji su u njega ugrađeni. I sve je to provjerljivo tako da nisam shvatio što je krivično djelo za koje Zadravec optužuje. Još jednom navodim da naša financijska služba kaže da je sve u redu. Sve su provjerili čim je Zadravec to prije nekoliko mjeseci prijavila. Ja sam zamolio da se provede financijski nadzor i ustanovljeno je da je sve u redu. HZZO ne bi nastavio plaćati da dokumentacija nije u redu", kazao je prof. dr. Zovak.

Dr. Kalousek: U privatnim klinikama se ne izvode takvi zahvati, to je lako provjerljivo

Razgovarali smo i s dr. Vladimirom Kalousekom, kojeg Zadravec konstantno optužuje za kriminal.

On nam je također rekao da se u privatnim klinikama ne izvode takvi zahvati i da on i kolega nemaju što iznositi iz bolnice.

"Sve je lako provjerljivo. Vlada i Ministarstvo zdravstva osigurali su sredstva da se ti svi materijali, koji su jako skupi, za takve neurointervencijske zahvate kupe i da su dostupni pacijentima unutar bolničkog sustava. Takve zahvate ne provodi ni jedna privatna klinika. Riječ je o neurointervencijskim zahvatima i neurovaskularnom liječenju aneurizama, to se privatno ne radi tako da je apsolutna laž da smo mi iznosili novac u privatne ustanove putem materijala. Bolnička ekonomska i pravna služba potvrdile su da je sve u redu i da je materijal korišten isključivo za ono za što je namijenjen, i to za liječenje u KBC-u Sestre milosrdnice. Taj materijal ne može ići nigdje drugdje jer se zahvati rade samo kod nas i u još tri KBC-a, pa se tako taj materijal ne može koristiti nigdje drugdje. Napominjem da se u privatnim klinikama ne izvode takvi zahvati, što je lako provjerljivo", rekao je za Index dr. Kalousek.

"Pitam se zašto Zadravec iznosi takve lažne tvrdnje"

Navodi da je razumljivo da je javnost osjetljiva na kriminal i da i treba biti, no da ga se ovdje lažno optužuje.

"Pitam se zašto Zadravec ima takve lažne tvrdnje jer ako netko to iznese bez dokaza, što je onda to nego laž i želja da se narod obmane i da ga agitira? Isto tako stvar je upravo suprotna od onoga što Zadravec govori. Vlada i HZZO nam povećavaju limite po broju pacijenata koji trebaju neurovaskularne zahvate, a takvih je pacijenata svake godine sve više. Zadravec iznosi lažne tvrdnje o kriminalu radi senzacionalizma, ona uporno želi liječnike predstaviti javnosti kao lopove. I još nešto: ovo što se događa na Klinici za tumore, što su liječnici nezadovoljni i odlaze, pa javnost mora znati da su to potpuno odvojene situacije. I moj problem s njom nema veze s Klinikom za tumore, ja radim na Zavodu, a Zadravec hoće prikazati da je sve udruženo, da su svi protiv nje. I zato iznosi lažne optužbe za kriminal kako bi skrenula pozornost s toga da je velik broj radiologa zbog nje dao otkaz i da je zato sad cijela drama isključivo zbog nje i njenog odnosa prema ljudima", zaključio je dr. Kalousek.

Podsjetimo, on je 2013. godine pokrenuo program neurointervencije i izvođenje neurooperativnih zahvata (ubodom kroz preponu na nozi obavlja se zahvat na mozgu), bez kojih pacijenti ne bi preživjeli ili bi, navodi, ostali trajni invalidi.

"Zadravec je stopirala zahvate koji su spašavali pacijente"

Rekao nam je da je izvođenje takvih operacija krajem 2020. i početkom ove godine stopirala njegova šefica Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Ona je to učinila tako da je, kako nam kaže dr. Kalousek, prestala potpisivati narudžbe za medicinski materijal koji je neophodan da bi se takvi zahvati izvodili.

"Godine 2013. sam uveo program neurointervencije, a da bismo to izvodili, moramo ispunjavati i potpisivati dokumente koje su nam dali HZZO i Rebro. U tim se dokumentima evidentira potrošeni materijal za neurointervencije. Na dokumentima, da bi bolnica dobila novac za taj materijal od HZZO-a, potrebni su potpis liječnika koji je izvršio operativni zahvat, kao i potpis predstojnika Zavoda. Svi koji smo radili zahvate smo se potpisali, a Zadravec nije i to je stajalo dva tjedna te za to vrijeme nismo mogli raditi takve zahvate, nismo imali materijala da liječimo ljude. Pazite, riječ je o zahvatima pacijenata s moždanim udarima i aneurizmama, koji se ne mogu spasiti ni na koji drugi način", objasnio nam je dr. Kalousek, navodeći da je stopirala zahvate koji su spašavali živote.

> Zadravec poslala popis s imenima liječnika koji su dali otkaze - u drugim bolnicama

Krenuli od 2013. s iznosima od 300.000 kuna za operacije, sad su došli do 15 milijuna kuna

Kako Zadravec to nije potpisivala, to su, navodi nam, riješili u Upravi bolnice, odnosno sve je potpisao ravnatelj te se potom slalo na HZZO, koji je sve pregledao i potom, ističe, fakturirao novce bolnici kako bi platili materijal.

"Prvo smo 2013., kad sam krenuo s tim zahvatima, imali ugovoreno 300.000 kuna za te zahvate s HZZO-om, da bismo sad došli do 15 milijuna kuna za takve zahvate, toliko nam je HZZO dosad odobrio. Sve više smo radili takvih zahvata i HZZO je to prepoznao, vidjeli su da smanjujemo stopu smrtnosti, kao i invaliditeta pacijenata i potom su nam dizali iznos prvotno odobrenih sredstava. Mi smo 2013., kad smo krenuli s tim zahvatima, operirali četiri pacijenta s moždanim udarom, dok smo ih lani imali 186, a tako smo operirali i 120 pacijenata s aneurizmom. Dakle, spasili smo 300 pacijenata prošle godine, koji bez toga ne bi preživjeli ili bi ostali invalidi. Dakle, da takvi zahvati nisu bili učinkoviti, HZZO nam sigurno ne bi povećavao sredstva", rekao nam je dr. Kalousek.

Navodi da se u Vinogradskoj zbog toga znatno smanjila stopa mortaliteta i morbiditeta, što se vidi i po manjem broju donora organa u Vinogradskoj jer su više pacijenata uspjeli spasiti.

Zadravec: Imam velik slučaj otuđivanja državnog novca kroz nabavku materijala

Zadravec je Indexu neki dan poslala odgovor u kojem je navela da "ima velik slučaj otuđivanja državnog novca kroz nabavku materijala, koji je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu".

"Zadravec me u medijima optužila da sam falsificirao i neovlašteno potpisivao umjesto nje dokumente na višemilijunske iznose. To su apsolutne neistine i ja pozivam i Županijsko državno odvjetništvo i DORH da provjere dokumentaciju za svakog pacijenta, otpočetka je sve evidentirano i sve je transparentno. A ja sam je preko svog odvjetnika tužio za klevetu, povredu ugleda i časti, zbog lažne prijave kaznenog djela koju je u veljači podnijela protiv mene ŽDO-u", rekao nam je dr. Kalousek.

Navodi da je zahvaljujući njemu i njegovom timu Vinogradska lani postala jedan od sedam centara za edukaciju pri Europskom društvu za minimalno invazivnu neurološku terapiju.

On je postao predsjednik tog društva za jugoistočnu Europu, a lani su, kazao nam je, educirali i liječnike iz Oxforda.

"Dakle, mi kad odradimo takav zahvat, pripremimo dokumentaciju i dalje ide sve u upravnu zgradu. Dokumenti ne mogu izaći bez njenog potpisa i potpisa ravnatelja. Sad kako je ona stala s potpisivanjem, onda je dalje ravnatelj potpisivao i slao na HZZO. Svi su ti papiri bili kod nje i tako sve od 2016., kad je postala predstojnica. Sve je normalno funkcioniralo do kraja prošle godine, kad je nastao zastoj u obradi 56 pacijenata. Ona nije potpisala dokumentaciju i tako je nastao zastoj između potrošenih materijala koji su neophodni za rad i toga da nam HZZO vrati novac za to", objasnio je dr. Kalousek.

"Noću bismo za nula kuna dolazili i spašavali pacijente"

Dodaje i da su predanim radom postigli takve rezultate.

"Odricali smo se svog slobodnog vremena, za nula kuna bismo dolazili i noću pomagati ljudima koji bi nam došli u bolnicu s ishemijskim moždanim udarom ili aneurizmom. Kao zahvalu smo dobili to da nas je stopirala u pomaganju ljudima i krenula s besramnim optužbama. Nakon toga nas je krenula podcjenjivati i postavljati istovremeno na više radilišta, što je protuzakonito, a ujedno i dokaz da Vinogradskoj nedostaje radno sposobnih ljudi. Tako bi nas Zadravec, u vrijeme dok smo rješavali ishemijski moždani ili aneurizmu, istovremeno stavila da radimo i u ambulanti s ultrazvukom i u ambulanti s RTG-om. Istovremeno dok smo rješavali aneurizmu od 2 mm neprestano nam je zvonio telefon jer su nas zvale sestre da pacijentima treba ultrazvuk ili rendgen. Takav nam je pritisak da je to neizdrživo, na svijetu nema čovjeka koji to može izdržati na duži period niti je to etički korektno", rekao nam je dr. Kalousek.

Pročitajte više