Zagorčevi odvjetnici optužili hrvatsko pravosuđe da uskraćuje Zagorčevo pravo na pošten postupak

ZAGORČEV odvjetnički ured Lansky, Ganzger & Partner, optužio je sutkinju Ernu Dražančić i hrvatsko pravosuđe da krše Zagorčevo pravo na pošten postupak time što su svjedoci u Zagrebu ispitani bez prisustva Zagorčevih hrvatskih odvjetnika.

U priopćenju novinarima odvjetnički ured kaže: "Saslušanje navodnih svjedoka bez nazočnosti Zagorčevih hrvatskih odvjetnika nije u skladu s postupkom pravne države i načelnim pravom obrane", referirajući na to da je Krešimir Krsnik zatražio da se ročište odgodi zbog njegove bolesti, što je sutkinja odbila.

Takvim postupkom, u kojem su svjedoci saslušani bez nazočnosti Zagorčevih odvjetnika "narušeno je njegovo pravo na obranu i pravo na slobodan izbor branitelja. Takav postupak potvrđuje "stajalište da za sada Zagorac u Hrvatskoj neće imati pošten sudski postupak", Odvjetnik Lansky naglasio je kako je "očito da se svim sredstvima Zagorca želi učiniti žrtvenim jarcem'".

Zagorčev odvjetnički tim očigledno i dalje ustraje na strategiji političkog progona, a taj argument će očigledno povesti i na Europski sud za ljudska prava, za koji, kaže se u priopćenju, trenutno spremaju dokumentaciju.

Nakon Zagorčevog uhićenja austrijski su pravni stručnjaci naglasili da bi sam postupak izručenja mogao potrajati nekoliko mjeseci, jer postoji veliki broj pravnih sredstava kojima se izručenje može odgoditi. Među njima, osim postupka koji će se u Beču provesti oko valjanosti zahtjeva za izručenjem, postoji i tužba u Strassbourgu, kao i moguće Zagorčevo traženje azila.

Bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec optužen je za zlouporabu položaja i ovlasti te da je odlazeći s te dužnosti 2000. godine ukrao dragulje u vrijednosti 5 milijuna dolara iz iz sefa Ministarstva obrane Republike Hrvatske. "Te optužbe su apsurdne i konstruirane, svjedoci su nevjerodostojni, dragulja nije bilo", navodi odvjetnik Lansky.

Zagorčevi odvjetnici ustvrdili su da je informacija koja je na suđenju Hrvoju Petraču izašla o Zagorčevoj krađi dragulja, montirana i neutemeljena, te da joj je cilj politički motiviran.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više