Zagreb: 60,5 milijuna kuna za obnovu kulturnih objekata

Za obnovu palača na zagrebačkom Gornjem gradu ove godine bit će utrošeno 17,5 milijuna kuna, a za uređenje ostalih kulturnih objekata u gradu 43 milijuna, najavila je danas zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

"To su simboli naše tradicije i urbanog življenja, i ponosna sam što je Grad izdvojio novac u tu svrhu", rekla je gradonačelnica Pavić na konferenciji za novinare o važnijim investicijama na zgradama Gornjeg grada i gradskim objektima kulture.

Pozvala je Zagrepčane da i nadalje sudjeluju u Programu obnove pročelja koje Grad Zagreb provodi u suradnji s trgovačkim društvom Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG), i sufinancira obnovu pročelja.

Renata Maričić iz GSKG rekla je da Grad daje 20 posto iznosa potrebnog za obnovu uličnog pročelja, s 30 posto sudjeluje u istodobnoj obnovi uličnog i dvorišnog pročelja, a s 50 posto iznosa u uređenju pročelja na zgradama-spomenicima kulture.

Lani su tako obnovljena 23 pročelja i Grad je u tu svrhu dao četiri milijuna kuna, a ove godine planira se obnova ukupno 35 pročelja. Od toga obnova 18 pročelja je u tijeku ili pred završetkom.

Maričić je napomenula da je GSKG zabilježio 1024 oronula pročelja u gradskom središtu.

Podsjetila je da suvlasnici zgrada kao dodatnu novčanu pomoć dobivaju i od naplate reklama koje oglašivači mogu postaviti na skelu tijekom obnove pročelja. No, napomenula je Renata Maričić, neki suvlasnici tu su vidjeli mogućnost za naplatu većih iznosa, pa su s oglašivačima potpisali ugovor i na godinu dana, premda bi radovi trebali biti dovršeni za tri-četiri mjeseca. Naglasila je da GSKG ne stoji iza takve ideje da skele stoje dulje nego što je to stvarno potrebno.

Upozoreno je da Grad još nema odluke o komunalnom redu, te da je situacije kao što je primjerice boja fasade na privatnim kućama, i slične situacije, i dalje nemoguće kontrolirati.

Govoreći o obnovi gronjogradskih zgrada i palača, načelnica u Gradskom uredu za izgradnju grada Marina Ljubišić istaknula je da je ove godine obnovljena palača Balbi iz 18. stoljeća, zajedno s bunarom čija je drvena konstrukcija i vitlo ponovno u funkciji, te je sanirano ulično pročelje palače Kulmer.

U tijeku su pripremni radovi za obnovu kuće Arko, u Basaričekovoj ulici, i Jelačićeve palače, iz koje će dječji vrtić preseliti u Građansku kuću nakon obnove.

Planiraju se i daljnji radovi na kući Leitner s najstarijom ljekarnom u ovom dijelu Europe, na Galeriji Klovićevi dvori te na Grkokatoličkoj crkvi u Ćirilometodskoj.

Na redu su i drugi kulturni objekti u Zagrebu: nastavak obnove Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", tehnički pregled Kazališta lutaka, dovršetak zemljanih radova na novom Muzeju suvremene umjetnosti, te uređenje Moderne galerije i prolaza Oktogon koji će biti otvoren pred Božić.

Gradonačelnica se pohvalila da je Grad uspio u dvije godine osigurati 31 atelje umjetnicima, a jučer i dva nova: Dušanu Džamonji i Edi Murtiću.

(Hina) xbdj ysp

Pročitajte više