Zagreb bi mogao ostati bez muzeja automobila, dobili su obavijest o deložaciji

 Foto: Hina

MUZEJ automobila Ferdinand Budicki sljedećeg mjeseca mogao bi prestati s radom, jer su prije desetak dana dobili obavijest o deložaciji koja će prema odluci suda biti provedena 28. veljače ove godine.

Iako je ovaj muzej u pet godina rada postao prilično popularan, nikada nije uspio osigurati adekvatno financiranje, te prema riječima Valentina Valjka, njegova osnivača, nagomilao se dug od oko 500 tisuća kuna, zbog čega su na kraju završili u stečaju.

"Nažalost, potpuni izostanak podrške tj. evaluacija projekta od strane gradskih i državnih institucija, iznimno mala financijska pomoć na razini grada, te visoki nameti Zagrebačkog holdinga vezani za hladni pogon doveli su nas u dug od 500 tisuća kuna. Pisali smo godinama nadležnim ljudima u gradu, molili termine za sastanke, ali šutnja birokracije bio je jedini odgovor", kaže Valjak.

Muzej je 2013. pokrenut privatnom inicijativom građana okupljenih oko Udruge Ferdinand Budicki. Uređenje devastirane hale bivše tvornice Pluto, u kojoj je smješten muzej, financirali su privatnim donacijama članova i prijatelja udruge i građana grada Zagreba - ukupno oko milijun kuna.

Sudjelovali su i u četiri "Noći muzeja" koje se održavaju svake godine te su privukli oko 50 tisuća posjetitelja, što ih je svrstalo u tri najposjećenije lokacije u sklopu te manifestacije.

Grad: Oni nisu muzej nego oldtimer klub

Upitali smo i Grad Zagreb planira li nekako pomoći opstanku Muzeja automobila. U odgovoru koji potpisuje pročelnik Gradskog ureda za kulturu, Tedi Lušetić, stoji da Muzej nije gradska ustanova te da nije registriran prema Zakonu o muzejima.

"Slijedom Vašeg upita vezanog uz Muzej automobila Ferdinand Budicki izvješćujemo Vas da Muzej nije gradska ustanova, niti je građa muzeja gradsko vlasništvo. Također, Muzej automobila Ferdinand Budicki nije registriran kao muzej prema Zakonu o muzejima, niti je upisan u očevidnik muzeja i zbirki pri Ministarstvu kulture, već se ta Udruga u javnosti krivo predstavlja kao muzej.

Što se tiče financijske potpore udruzi Oldtimer klub Ferdinand Budicki, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport u 2016. godini za programe je dodijelio i isplatio 105.000,00 kuna, a 2017. godine odobrio je 90.000,00 kuna koji zbog blokade računa Udruge nije mogao isplatiti", stoji u odgovoru Gradskog ureda za kulturu.

Pročitajte više