Zagreb dobiva novu parkirnu zonu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Skupština Grada Zagreba izglasala je danas na sjednici Odluku o uvjetima korištenja javnih parkirališta, javnih garaža, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila, prema kojoj će grad u budućnosti imati i petu, odnosno plavu parkirnu zonu.

Radi se o takozvanoj 'Park & Ride' opciji na kojoj će se parkiranje naplaćivati radnim danom od 7 do 20 sati. U odluci je propisan način dobivanja rezerviranih parkirnih mjesta, a svi dosadašnji korisnici ostaju bez njega u roku od 90 dana od stupanja odluke na snagu.

Parkirna mjesta, maksimalno tri, moći će se dodijeliti državnim tijelima, sudbenoj vlasti, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, diplomatskim delegacijama i slično. Veći broj bit će moguće dobiti samo uz iznimno dopuštenje. Fizičkim osobama u prvoj zoni, odnosno u centru grada, odobravat će se uz određene uvjete jedna povlaštena parkirališna karta po stambenoj jedinici.

Za rezervaciju parkirnog mjesta trebat će podnijeti zahtjev, a odobravat će se na rok od dvije godine. Mjesto treba biti u krugu od sto metara od sjedišta podnositelja, a cijene će se kretati od 265 do 530 eura mjesečno, ovisno o parkirnoj zoni.

Oporba kritički o Pravilniku o ocjenjivanju službenika

Gradska skupštine prihvatila je Prijedlog pravilnika o ocjenjivanju službenika i namještenika, a donesen je uz kritike oporbe da je nerazumljiv, tendenciozno napisan te da služi za politički obračun s neistomišljenicima.

"I dalje će pročelnici dobivati najviše ocjena od gradonačelnika, kao i oni službenici najbliži pročelnicima, dok će nepodobniji biti žrtve postotka računice koja je proizvoljno određena", kazao je u ime Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste Igor Peternel.

I Trpimir Goluža (nestranački) smatra da je pravilnik napravljen "ne da bi objektivno prosuđivao, već isključivo da bude alat u discipliniranju političkih neistomišljenika", dok je Ivica Lovrić (nestranački) ustvrdio da će poslužiti da bi se "neke maknulo", a "da bi se upraznila radna mjesta za možemovce".

Proširenje socijalnih usluga 

Prihvaćenim izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi omogućeno je, među ostalim, pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a svim osobama starijima od 65 godina.

Proširen je krug korisnika socijalne skrbi, božićnice i uskrsnice su omogućene korisnicima novčane naknade statusa roditelj njegovatelj ili njegovatelj, korisnicima doma za starije osobe i korisnicima prava na doplatak za djecu te braniteljima koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu.

Također se povećava pomoć djeci u mliječnoj hrani s dosadašnjih 159 eura na 438 eura mjesečnog prihoda po članu kućanstva te iznos za pomoć u kući.

Prema novoj odluci Gradske skupštine, građani će ostvariti pravo na besplatno pražnjenje i odvoz otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama. Septičke i sabirne jame privatnog vlasništva smatraju se jednim od najvećih problema i opasnosti za kvalitetu podzemne vode na priljevnim područjima crpilišta Grada Zagreba, istaknuto je.

Zastupnici su na sjednici usvojili i prijedlog akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja u Gradu Zagrebu od 2024. do 2026.

Pročitajte više