Zagreb: Dva trovanja plinom zbog istovremenog rada bojlera i kuhinjske nape

DVA NEDAVNA slučaja trovanja ugljičnim monoksidom na zagrebačkom području u kojima su smrtno stradala dvojica muškarca, a jedna je žena teško ozlijeđena uzrokovani su istovremenim radom bojlera i kuhinjske nape, što je izazvalo vraćanje otrovnih plinova u kupaonicu, izvijestila je danas policija.

Do takvog saznanja policija je došla u dopuni očevida trovanja bračnog para Filipović 16. veljače i trovanja Vlade Cicvarića, tri dana ranije. Oba nesretna slučaja dogodila su se u Sesvetama, a na njihovu su rješavanju uz policiju radili i stručnjaci Gradske plinare, serviseri plinskih trošila i dimnjačar.

Tijekom nadopune očevida u svim kombinacijama simuliran je rad plinskih protočnih bojlera i mjereno prisustvo ugljičnog monoksida.

U oba je slučaja, kako je izvijestila policija, utvrđeno da su nastradali tijekom boravka u kupaonici imali uključene kuhinjske nape, pri čijem se radu zbog zatvorenih prozora i vrata te neizvedenog nekog drugog prozračivanja stvarao podtlak. To je dovelo do obrnutog procesa, tj. dimni plinovi su se vraćali u prostor u kojemu je bilo uključeno plinsko trošilo, zbog čega je u vrlo kratko vrijeme u jednoj i drugoj kupaonici izmjerena smrtonosna koncentracija ugljičnog monoksida.

U policiji kažu da nastavljaju s obradom kako bi utvrdili moguću odgovornost ovlaštenih osoba koje su instalirale plinske protočne bojlere i dale ateste za njihovu uporabu.


Pročitajte više