Zagreb: Gradska skupština danas o GUP-ovima Zagreba i Sesveta

DRUGI dio sjednice zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj će se raspravljati o GUP-ovima Zagreba i Sesveta, počeo je danas čitanjem brzojava zamjenika zagrebačke gradonačelnice Milana Bandića u kojem je gradskim zastupnicima poželio uspješan rad vezan uz te važne prostornoplanske dokumente.

Podsjetivši da je i sam sudjelovao u raspravi oko GUP-ova još od 2000. Bandić je naglasio da ti dokumenti trebaju zaštiti povijesni i prirodni okoliš Zagreba i Sesveta, ali da ne bi smjeli nametnuti nova i nepotrebna birokratska ograničenja, te naglasio potrebu za hitnom i organiziranom izradom detaljnih planova i za sanacijom dijela bespravne gradnje gdje je to moguće.

U uvodnoj riječi o GUP-u Zagreba gradonačlenica Vlasta Pavić je rekla da je Zagreb grad izrazitih urbanih potencijala i da će novi GUP preciznije odrediti urbana pravila nego dosadašnji iz 1986.

GUP Zagreba obuhvaća površinu od 220 četvornih kilometara sa 715 tisuća stalnih i 50 tisuća povremenih stanovnika, a njime će se omogućiti očuvanje identiteta grada, konsolidacija urbanih područja te zaštita šumskih površina unutar grada.

Gradonačelnica Vlasta Pavić je podsjetila da je procedura donošenja GUP-a bila praćena aferama zbog čega je GUP i povučen iz procedure u rujnu prošle godine, dodajući da će do kraja inzistirati na njihovom rješavanju.

GUP Zagreba i Sesveta ujedno su i jedine točke dnevnog reda na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

(Hina) bdj az

Pročitajte više