Zagreb: gradska skupština smijenila M. Mesića i imenovala M. Žagara

Pročelnik Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i član zagrebačkoga Gradskog poglavarstva Miljenko Mesić danas je odlukom većine gradskih zastupnika HNSa i SDPa, koalicijskih partnera u gradskoj vlasti, smijenjen s tih dužnosti, a zatim je Mislav Žagar, predsjednik zagrebačkog HNSa, izabran za člana Poglavarstva.

Protiv smjene Miljenka Mesića bili su gradski zastupnici Hrvatskoga bloka, a suzdržani iz HDZ-a, HSP-a i HIP-a.

Oporbeni zastupnici u raspravi su zamjerili gradskoj vlasti što nije stala u obranu digniteta gradskog službenika koji je branio zakon i sebe osobno od napada investitora Zdravka Mamića u uredu gradonačelnice.

Gradski zastupnik Krešimir Franjić rekao je uime HNS-a kako ta stranka osuđuje ponašanje Zdravka Mamića, ali smatra nedopustivim to što je Miljenko Mesić kao službenik gradske uprave udario stranku štapom po glavi. Dodao je kako se nova javna uprava ne može zagovarati na taj način.

Gradski zastupnik Vladimir Velmić je napomenuo kako zagrebački SDP ne prihvaća izgred u uredu gradonačelnice kao jedini razlog za izglasavanje nepovjerenja, te je podsjetio da je gradonačelnica još prije šest mjeseci tražila da se Miljenko Mesić razriješi dužnosti zbog problema pri donošenju Gradskog urbanističkog plana i Prostornog plana grada Zagreba.

Miroslav Rožić (HSP) je upitao kako to da Miljenko Mesić dosad nije smijenjen, nego se to čini sada, kada se suprotstavio divljačkom napadu na svojemu radnom mjestu.

Kažimir Varda (HB) je upitao hoće li od sada biti pravilo da svaki nasilnik - koji mimo zakona i propisa nešto želi - to silom i dobije.

Na sjednici se čuo i prijedlog da se Zdravku Mamiću zabrani ulazak u Gradsko poglavarstvo.

Nenad Ivanković (HIP) je izrazio žaljenje što se Miljenko Mesić "prepušta stranačkom kanibalizmu", a Radoslav Dumančić (HB) smatra da će s današnje sjednice biti poslana poruka da će biti smijenjeni svi oni koji ne poslušaju naredbe stranačkih čelnika.

Miljenko Mesić danas je zahvalio Gradskoj skupštini jer je to, kako je rekao, prva službena institucija koja mu je dala priliku da se brani kao građanin, stručnjak i političar. Gradonačelnici je poručio kako nije smjela dopustiti da se o stručnoj problematici raspravlja pred investitorom, a svim gradskim zastupnicima da je udar na građanina Mesića ujedno i udar na pravnu državu.

U nastavku sjednice većinom glasova vladajuće koalicije gradski zastupnici su, iako je bilo primjedaba na njegovu stručnost s obzirom na to da je diplomirani inženjer prometa, izabrali Mislava Žagara, predsjednika zagrebačkoga HNS-a, na mjesto člana Gradskog poglavarstva za planiranje razvoja grada.

(Hina) bdj mć

Pročitajte više