Zagreb: Gradski zastupnici HIP-a i HB-a za opoziv predsjednice skupštine

KLUBOVI gradskih zastupnika HIP-a i HB-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini najavili su danas da će na idućoj sjednici zatražiti opoziv predsjednice zagrebačke Skupštine Morane Paliković Gruden zbog toga što je Skupština mimo znanja zastupnika prihvatila suorganizatorstvo danas održane regionalne konferencije "Zagreb-Sarajevo-Beograd prema Europi".

Hoće li se Klub HSP-a pridružiti tom zahtjevu znat će se nakon konzultacija u stranci, rečeno je na konferenciji za novinare koju su danas održali predsjednici klubova HIP-a, HB-a i HSP-a Nenad Ivanković, Tomislav Jelić i Miroslav Rožić.

Oni su novinarima rekli kako su tek jučer, kada su dobili poziv za tu regionalnu konferenciju, vidjeli da je zagrebačka Gradska skupština jedan od organizatora. Tada su vidjeli i da se najavljuje potpisivanje "nekakvog sporazum o suradnji Zagreba, Sarajeva i Beograda".

"Ni suorganizatorstvo, niti potpisivanje sporazuma nije dopustivo sa stajališta procedure i Statuta Gradske skupštine jer za to nisu znali ni gradski zastupnici, niti Odbor za međugradsku i međudržavnu suradnju pa niti potpredsjednici Gradske skupštine", izjavio je Ivanković.

"Predsjednica Gradske skupštine morala je uzeti u zaštitu dignitet Skupštine te ili bojkotirati takav skup, ili javno protestirati protiv takvih manipulacija", rekao je Ivanković. "Zbog toga što to nije učinila, zatražit ćemo njezin opoziv", rekao je i ponašanje predsjednice Paliković Gruden ocijenio "nedoličnim".

Rožić je ocijenio da se Gradskom skupštinom u ovom slučaju manipulira kako bi preko nje jedan neformalni sastanak neformalne politike dobio važnost službenosti.

Ivanković, Jelić i Rožić rekli su da su odmah reagirali i o tome jučer razgovarali s Paliković Gruden, tražeći da se ogradi "od takvih manipulacija".

Rekli su kako im je predsjednica Gradske skupštine odgovorila da o tome ništa ne zna i da Skupština nije organizator te regionalne konferencije, te da je to na pozivu napisano greškom. Također im je rekla da je ona samo sinoć za sudionike konferencije održala prijem u Dvercima.

No, s druge strane, istaknuli su Ivanković, Jelić i Rožić, ona na toj regionalnoj konferenciji drži predavanja.

Pročitajte više