Zagreb: Ministar Banac i gradonačelnica Pavić o spalionici opasna otpada

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić danas su razgovarali o pronalaženju prihvatljiva rješenja za spalionicu opasna otpada PUTO, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša.

Ministar Banac je zamolio gradske predstavnike da pronađu načine ulaganja u gradnju nove, suvremene spalionice opasna otpada, t.j. da pronađu novu lokaciju za odlagalište otpada, a sastanak je zaključen dogovorom da gradski predstavnici svoje prijedloge iznesu za dva tjedna.

Spalionica opasna otpada PUTO ne radi od 14. kolovoza 2001. kad je Ministarstvo zabranilo njezin rad zbog posljedica požara u njoj.

Banac je rekao da Ministarstvo ne može izdati privremeno rješenje za rad PUTO-a jer, kako je rekao, privremena rješenja najčešće postaju stalna, a takvo rješenje nije prihvatljivo ni za Ministarstvo ni za građane.

Gradski su predstavnici istaknuli da se za "hladni pogon" PUTO-a, koji ne radi, iz gradskog proračuna izdvaja 500 do 800 tisuća kuna i da će ta tvrtka morati u stečaj ako se uskoro ne nađe rješenje. Opasni otpad se zbog mirovanja spalionice sada izvozi.

Banac je upozorio na veliko nezadovoljstvo Jakuševčana zbog stanja odlagališta i na njihov strah od posljedica ponovna rada PUTO-a. Ocijenivši da je stanje jakuševačkog odlagališta i dalje alarmantno, dodao je da novim Generalnim urbanističkim planom nije predviđeno moguće drukčije rješenje tog problema.

Gradski su predstavnici objasnili kako je na Jakuševcu presložen stari otpad, što je prva faza sanacije tog odlagališta, te upozorili da je s tim usko povezan i problem PUTO-a.

Sanacija i preslagivanje starog otpada na Jakuševcu završeno je 13. rujna. Do sada je na Jakuševcu odloženo oko osam milijuna prostornih metara smeća, koje je potpuno sanirano, i ima mjesta za još pet milijuna prostornih metara do 2010., kad je predviđeno zatvaranje toga odlagališta.

Pročitajte više