Zagreb: od 16. do 22. rujna obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Zajednica osoba s invaliditetom Hrvatske i udruge invalida obilježit će od 16. do 22. rujna Europski tjedan mobilnosti nizom akcija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Obilježavanje tjedna počinje sutra ispred Gradskog poglavarstva predstavljanjem prijevoznih sredstava i pomagala za kretanje invalida poput prilagođenih kombija, niskopodnih autobusa, kolica za invalide, platformi i rampi.

Na Cvjetnom trgu bit će organizirano oslikavanje staze do Varšavske ulice u petak, 19. rujna, te škola znakovnog jezika i demonstracija vožnje slijepe osobe na biciklu u subotu, 20. rujna.

Tijekom tjedna održat će se niz tribina i izložbi na temu pristupačnosti objekata invalidima, organizirati šetnja stazom "Bliznec" na Sljemenu, promovirati vožnja biciklima, te u suradnji s policijom uklanjati parkirani automobili s nogostupa.

U obilježavanje tjedna mobilnosti uključit će se učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih školi kroz predavanja i radionice, te Auto-moto klub Siget u suradnji s Hrvatskim auto-klubom, koji će organizirati besplatne preglede ispravnosti vozila.

Zadnji dan Europskog tjedna mobilnosti, 22. rujna, pada na Europski dan bez automobila kada će biti zatvoren za promet dio Gornjeg i Donjeg grada od 8 do 20 sati, te organizirana vožnja biciklima središtem Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar pozvao je građane da se uključe u obilježavanje tjedna mobilnosti istaknuvši da se samo zajedničkom suradnjom može poboljšati kvalitetu života u Zagrebu.

Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za promet Stipan Matoš apelirao je na građane da ozbiljnije nego prošlih godina shvate zabranu prometa na Europski dan bez prometa.

Na promociji je također predstavljen TV spot na temu zagrebačke strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti za potrebe invalida.

Pročitajte više