zagreb: otvorena izložba fotografija foto kluba "osijek"

Izložba fotografija članova Foto kluba "Osijek", koji ove godine slavi 65. obljetnicu osnutka, otvorena je večeras u galeriji zagrebačke Zajednice tehničke kulture "ZaTe Plus".

Na izložbi sudjeluju 24 autora s 53 fotografije, a članovi Kluba, kako je na otvorenju istaknuo Nenad Predovan, svojim izrazom i stilom pokazali su da slijede najbolje dosege osječke fotografije, ali i da se umijećem uspješno upuštaju u kreativan izazov digitalna stvaranja umjetničke fotografije.

Izlošci su podijeljeni u nekoliko tematskih i stilskih cjelina, kao što su portreti, aktovi, pejzaži i apstraktne fotografije. Predovan je istaknuo kako je za postav značajan autorski pristup izlagača, ali je isto tako prepoznatljivo i zajedništvo proisteklo iz višegodišnjega fotografskog djelovanja u organizaciji Foto kluba "Osijek". Taj klub stekao je zapaženo mjesto u dugoj povijesti hrvatske fotografije, naglasio je Predovan.

Foto klub "Osijek" utemeljen je 1938. na bogatoj tradiciji fotografije toga grada i izlagačkoj aktivnosti u 19. i početku 20. stoljeća. Osnivači su istaknuti fotografski majstori Eugen Trišler i Nikola Szeget koji su u prvoj polovici 20. stoljeća vrlo uspješno sudjelovali na međunarodnim fotografskim izložbama.

Izložba suvremenog stvaralaštva osječkih majstora fotografije koju je otvorio Vlado Korbar, voditelj Odjela za tehničku kulturu gradskog Ureda za obrazovanje i šport, otvorena je do 26. rujna.

(Hina) ta ln

Pročitajte više