ZAGREB: Otvorena retrospektivna izložba Mile Kumbatović

Retrospektivna izložba slikarice i kiparice Mile Kumbatović otvorena je večeras u Klovićevim dvorima u u Zagrebu u nazočnosti velikog broja likovnih umjetnika, prijatelja i ljubitelja njezina djela. L

Autorica izložbe i reprezentativne monografije kataloga povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski naglasila je kako tom izložbom Mila Kumbatović, sudionica hrvatske likovne scene druge polovice 20. stoljeća, napokon danas doživljuje prikaz svoga stvaralaštva kakav joj dolikuje. Izloženo je oko 180 pejzaža, crteža, grafika i skulptura u bronci, željezu i staklu.

Reberski je dodala kako je to kritički izbor djela Mile Kumbatović, istaknuvši kako je umjetnica počela slikati još 40-ih kad je završila studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Umjetničku osobnost gradi na domaćoj likovnoj tradiciji, a trajno je nadahnjuju rodni Omišalj i otok Krk. Nakon početne faze kolorističkog realizma slika u velikim mijenama u tehnici, stilovima i temama, koje sežu od krajolika na Krku do svemirskih galaksija.

Svijetu imaginacije Kumbatović se otvorila u početku 60-ih ciklusom "Svijet kamena", kojim je ušla u svijet informela i organičke apstrakcije, istaknula je Ivanka Reberski. Nakon toga radi svemirske skulpture nadahnute fantastičnim krajolicima planetarnoga svijeta, djela nastala od industrijskog otpada u limu, bakru, željezu i čeliku. Malo je poznato da je njezina prva javna skulptura "Stup proizvodnje" postavljena na Zagrebačkom velesajmu potkraj 70-ih godina.

Osamdesetih stvara organičke skulpture od prozračne staklaste tvari kako bi dočarala odraze i odsjaje na kapima vode pa se taj dio smatra posebnom dionicom njezina stvaralaštva u kojemu je posvjedočila najširi raspon svojih izražajnih mogućnosti.

Otvarajući izložbu, zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin čestitala je Mili Kumbatović taj velebni umjetnički opus, rekavši kako od početka do danas zadivljuje hrvatsku javnost. Izrazila je zadovoljstvo što je izložba, koja će pridonijeti vrjednovanju umjetničina opusa, ostvarena u suradnji Galerije Klovićevih dvora i Instituta za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

(Hina) ta mć

Pročitajte više