Zagreb: Poglavarstvo obavještava stranke o pravilima kampanje

TAJNIK zagrebačkog Gradskog poglavarstva Vidoje Bulum pozvao je danas predstavnike političkih stranaka i nezavisnih kandidata kako bi ih izvijestio o pravilima ponašanja stranaka u vrijeme predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Zagrebačko Poglavarstvo s tim u vezi donijelo je i "Naputak o načinu promidžbe i predstavljanja političkih stranaka i nezavisnih kandidata na otvorenim prostorima na području Grada u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore".

U Naputku se ističe da će zagrebačko Gradsko poglavarstvo svim strankama omogućiti jednake uvjete za promidžbu i predstavljanje.

Politička promidžba može se odvijati "na privremeno postavljenim ili privremenim postavljanjem jumbo-panoa u dogovoru s vlasnicima panoa, a uz uvjet da se oni postave na propisanoj udaljenosti od raskrižja i postojećih panoa. Grad Zagreb će javnu površinu dati bez naknade".

Na javne površine i javne zelene površine stranke mogu postavljati manje samostojeće panoe. Oko stupova javne rasvjete i stabala mogu postavljati tzv. sandwich panoe, a na stupove javne rasvjete panoe s nosačima.

Za postavljanje privremenih panoa - manjih ili većih, stranke trebaju dobiti odobrenje Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet - Odjela za komunalne poslove na Trgu Stjepana Radića 1. Rješenje će se izdavati u roku 24 sata.

Stranke imaju mogućnost da, za promidžbu, s vlasnicima panoa ugovore zakup površine na već postavljenim jumbo-panoima, osvijetljenim vitrinama - city light, te reklamnim panoima i oglasnim stupovima za male plakate.

Izričito se zabranjuje lijepljenje plakata na fasade objekata, ograde, nadstrešnice, stupove javne rasvjete, prometnu signalizaciju i njihovo zakucavanje na stabla, te postavljanje panoa bez odobrenja Odjela za komunalne poslove navedenog ureda.

Komunalno redarstvo će za sva nepoštivanja odredaba Odluke o komunalnom redu i utvrđenih pravila u ovom naputku naplaćivati propisane kazne, te odmah uklanjati panoe i plakate, a troškove naplaćivati od svake stranke.

Za predstavljanje stranaka Poglavarstvo će osigurati postavljanje ozvučenja, rasvjete i pozornice na Trgu bana Josipa Jelečića i Trgu Petra Preradovića za potrebe svih stranaka.

Strankama će se odobravati predstavljanje i na drugim lokacijama u gradu, gdje zatraže postavljanje pozornice, štandova, stolica i sl.

Za korištenje pozornice i postavljanje štandova i pozornica na drugim lokacijama stranke trebaju podnijeti zahtjev Odjelu za komunalne poslove tog ureda, za što će im se rješenja izdati u roku od 24 sata, bez naknade.

Za korištenje pozornica na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Petra Preradovića, Gradsko poglavarstvo osigurat će čuvanje pozornice i ozvučenje u vrijeme kada ih stranke ne koriste.

Svaka stranka u vrijeme kada održava svoj predizborni skup preuzima odgovornost za pozornicu i ozvučenje, a dužna je skup prijaviti MUP-u i Policijskoj upravi zagrebačkoj u prvoj postaji na Strossmayerovu trgu 3, koji će osigurati čuvare i zaštitnu ogradu.

Nakon završetka skupa stranke su dužne odmah ukloniti sve pomoćne naprave, a pozornicu predati osobi određenoj od Poglavarstva (Zdenko Juran), koja će biti nazočna svim skupovima.

Predizborni skupovi moći će se održavati na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Petra Preradovića od 10 do 16 sati, te od 18 do 22 sata, ističe u svome naputku zagrebačko Gradsko poglavarstvo.

Pročitajte više