Zagreb: Poglavarstvo utvrdilo listu prioriteta za detaljno uređenje 27 "kvartova"

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je utvrdilo listu prioriteta izrade 27 detaljnih planova uređenja s kojima će Gradski zavod za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša odmah krenuti u izradu, a unutar su Generalnog urbanističkog plana Zagreba. L

Među prvima na red će doći područja nekadašnje tvornice cementa Podsused, slobodne carinske zone Jankomir, Dubravica-Karažnik i Gračani-Dolje. Bit će izrađena i tri urbanistička plana uređenja unutar GUP-a Sesveta te šest planova izvan GUP-ova: Hrvatski Leskovac s gospodarskom zonom, Odra II, Popovec te groblja Brezovica i Markovo polje.

Utvrđen je i program za pozivni natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje poslovno-stambenog bloka: Branimirova- Doamgojeva- Kneza Borne Erdoedyeva gdje su predviđeni stambeni i poslovni sadržaji i apartmanski hotel za starije osobe (umirovljenički dom), sve u gabaritima postojeće okolne gradnje.

Poglavarstvo je danas podržalo mogućnost osnivanja povjerenstva koje bi trebalo utvrditi činjenice u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u GUP-u Zagreba, što je na prošloj sjednici Gradske skupštine predložio gradski zastupnik Zdravko Tomac. U obrazloženju se izražava sumnja da se radi o prenamjeni oko 1500 četvornih metara zelenih površina u građevinsko zemljište te da se zbog gradnje objekata zelene površine i dalje devastiraju.

Uoči donošenja zagrebačkog gradskog proračuna za 2004. na skupštinskoj sjednici u ponedjeljak, Gradsko je poglavarstvo prihvatilo amandmane na proračun kojima se, uz ostalo, osigurava donacija Sveučilištu u Zagrebu, obnavljanje osnovne škole u Gračanima, izrada projektne dokumentacije za zgradu URIHO-a itd. nauštrb ulaganja u Muzej suvremene umjetnosti i drugog za što je pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić naglasio da će se nadoknaditi kod rebalansa proračuna.

U osvrtu o poslovanju gradskih trgovačkih društava od siječnja do rujna ove godine stoji da je od 2,4 milijarde ukupnog prihoda 60,6 posto ostvareno na tržištu za razliku od proteklih godina kad je omjer bio 50:50. Dobit imaju ZGOS, Gradska plinara i Zagrebačke ceste, a gubitke ZET, Sljeme-Medvednica i Tržnice Zagreb, Jarun i Zagreb-film.

Danas je donesen i zaključak o dodjeli u najam 27 gradskih stanova zaslužnim znanstvenim i kulturnim djelatnicima, osobama lošeg imovnog i zdravstvenog stanja i braniteljima.

Za adaptaciju Odjela za opekline Klinike za traumatologiju iz proračuna je izdvojeno pet milijuna kuna, za obnovu pročelja zgrade HNK dva milijuna kuna, a za obnovu zagrebačke Katedrale milijun kuna te Arheološki muzej 840.000 kuna.

Pročitajte više