Zagreb: Povjerenstvo o zemljištu u Borovju

Povjerenstvo zagrebačke Gradske skupštine osnovano lani zbog slučaja kupoprodaje zemljišta od 2423 četvorna metra u Borovju trgovačkim društvima Metalka građenje i Nav promet danas je uputilo Gradskom poglavarstvu na razmatranje svoje zaključke o tom slučaju koji se "vuče" od 1992.

Zadužili su Poglavarstvo da iznađe način kako riješiti taj pravni posao, a sve dokumente koje su prikupili i razmotrili na tri održane sjednice uputit će Županijskom državnom odvjetništvu kako bi se utvrdilo postoji li i kazneno djelo vezano uz raspolaganje predmetnom nekretninom, odnosno zemljištem u Borovju.

HDZ-ov član povjerenstva Zdravko Birač (HDZ) je naveo kako je glavni problem u tome što se pokušalo trgovati zemljištem koje je cijelo vrijeme bilo u vlasništvu Grada Zagreba.

Bilo je tu raznoraznih prijenosa "virtualnih prava" zbog čega Grad Zagreb danas ne može doći u posjed svojeg zemljišta na Borovju budući da je ondje uz građevinsku dozvolu započeta gradnja stambenog objekta, rekao je Tomislav Jelić (Hrvatski blok).

Zahvaljujući mišljenju Općinskog državnog odvjetništva, Grad Zagreb je i dalje ostao ugovorno vezan s tvrtkama Metalka građenje i Nav promet tako da je spriječena dodatna šteta odnosno da Grad ostane i bez šest milijuna kuna koliko su mu za zemljište dužne te tvrtke.

Članovi Povjerenstva su u zaključcima utvrdili da Gradski ured za upravljanje imovinom nije tijekom 2001. i 2002. poduzeo odgovarajuće mjere što je rezultiralo nizom pravnih poslova vezanih za ustupanje prava i obveza glede izgradnje objekta na Borovju. Pročelnik tog ureda Željko Uhlir ustvrdio je da to nije točno te ocijenio da namjera povjerenstva nije otkriti prave činjenice, već pred izbore skupljati političke bodove i napadati osoblje Gradskog poglavarstva.

"Da izbori nisu pred vratima zatražio bih Uhlirovu smjenu", rekao je Jelić, a Birač je upitao nije li šteta to što se ne upravlja kvalitetno gradskom imovinom i što pročelnici ne komuniciraju i treba li Zagrebu potres ili poplava da se utvrdi neka šteta.

Zbog toga što ne postoji kontinuirana i kvalitetna suradnja nadležnih upravnih tijela koji odlučuju o velikim vrijednostima odnosno gradskoj imovini, predsjednik povjerenstva Ivan Šikić je predložio osnivanje jednog ureda koji bi time upravljao.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više