Zagreb: Predstavljeni kompaktni i video zapisi posvećeni Svetome Ocu

Šest CD-a na kojima su okupljene hrvatske pučke crkvene pjesme i komplet od četiri DVDa s 12 dokumentarnih emisija pod zajedničkim nazivom "Za križem" posvećeni Svetome Ocu Ivanu Pavlu II., koje su objavili Hrvatska radiotelevizija (HRT), tvrtka "Orfej" i tjednik "Glas Koncila", predstavljeni su danas u zgradi HRTa.

Po riječima Borisa Vučkovića, direktora "Orfeja" - tvrtke u vlasništvu HRT-a, riječ je o dva iznimno vrijedna izdanja koja su objavljena u povodu trećega pastoralnog pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj. Vučković smatra da će taj projekt imati ozbiljnoga odjeka u hrvatskoj javnosti, a nada se da će biti moguće da se taj dar u posebnoj opremi preda papi Ivanu Pavlu II. za njegova boravka u Hrvatskoj.

Komplet od šest CD-a sadrži pjesme odabrane između preko 500 arhivskih pjesama snimljenih tijekom deset godina. Na njihovu "potku" upućuje i podnaslov - "Tko pjeva dvostruko moli", a zapravo se može "podijeliti" u dvije cjeline - prva tri kompaktna diska sadrže hrvatske pučke crkvene pjesme iz Slavonije - Đakovačko-srijemske i Požeške biskupije i to tri ciklusa - Marijanski, Božićni i Uskrsni.

Osim ta tri CD-a koji su, objasnio je urednik Glazbenoga programa Hrvatskoga radija Željko Kovačić, bili "osnovna ideja", u veljači ove godine ta je ideja proširena i na ostale biskupije koje će Papa posjetiti tijekom trećega pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Tako su se u kompletu našli i CD "Slavim te, Gospode" s duhovnom glazbom sjeverno jadranskih otoka, Hrvatskoga primorja te Krčke biskupije i Zadarske nadbiskupije, te CD sa starohrvatskim glagoljaškim pjevanjem Zadarske nadbiskupije i CD "Otče naš" s duhovnom i svjetovnom baštinom Dubrovačke biskupije.

Muzikologinja Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, vanjska suradnica Hrvatskoga radija, prikupljala je tijekom protekloga desetljeća hrvatske pučke crkvene pjesme slavonskih prognanika. Kako je objasnila, prva tri CD-a donose izbor u rasponu između dokumentarnih i visokokvalitetnih zapisa, ali ta "nesinhrona kvaliteta", smatra, nije bitna već je važno, a o tomu govori i podnaslov - Tko pjeva dvostruko moli, pokazati kako možemo i kako znamo pjevati iz duše.

Aleksej Pavlovsky, urednik Odsjeka emisija pučke i predajne kulture unutar Programa za kulturu Hrvatske televizije rekao je da je komplet "Za križem" tematski podijeljen u četiri cjeline u kojima su po tri arhivska filma.

Kako je objasnio, namjera je bila u tri filma prve cjeline "U božićne dane" predstaviti ruralno pučko svetkovanje običaja božićnoga razdoblja s kraja 19. i prve trećine 20. st. u pojedinim krajevima Hrvatske te društveni kontekst tih zbivanja.

U drugoj cjelini tri su filma s temama Korizme i Velikoga tjedna, u trećoj pod naslovom "Pod okriljem Gospe" tematiziran je Marijanski kult u Hrvatskoj o kojemu svjedoče i brojna svetišta posvećena Gospi. Četvrta cjelina sadrži tri filma koja se bave odnosom čovjeka i vjere, odnosno čovjeka i kulture.

Pavlovsky se nada da će to biti "pilot-projekt" za jedan obuhvatniji - izradu kataloga emisija redakcije u kojoj radi za što, istaknuo je, veliko zanimanje pokazuje i hrvatska dijaspora.

Pročitajte više