ZAGREB: TREĆI KONGRES hrvatskog žrtvoslovnog društva

Treći Kongres Hrvatskog žrtvoslovnog društva (HŽD), na kojem će do 20. lipnja više od 150 sudionika govoriti o hrvatskim povijesnim i mirnodopskim žrtvama, otvoren je večeras u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, a počasna predsjednica je Kata Šoljić koja je tijekom Domovinskog rata izgubila četiri sina.

Uz povijesne teme, poput stradanja Hrvata u Bleiburgu, Jasenovcu i tijekom srpske agresije u Domovinskom ratu, na Kongresu će se prvi put govoriti i o mirnodopskim žrtvama.

Stručnjaci s područja filozofije, prava, teologije, sociologije i psihologije, od kojih je jedan doputovao čak iz Clevelanda izložit će više od 150 referata.

Tako će uz ostalo biti riječi o kršćanskom pojmu žrtve, o Jasenovcu od 1941. do 1948., zatim o žrtvama velikosrpske politike, psihičkim posljedicama ratnih stradanja, demografskim gubitcima, stradanjima od zaostalih mina, te mirnodobskim žrtvama koje stradavaju u prometu, na radu, športu ili su žrtve nasilja, samoubojstva i zlouporabe opojnih droga.

Sudionici bi u nedjelju, zadnjeg dana skupa trebali prihvatiti zaključke kojima će tražiti odštetu žrtvama za Hrvatsku, posebice tijekom Domovinskog rata, zatim utemeljenje memorijalnog središta hrvatskih žrtava, obilježavanje tragova genocida, te utvrđivanje istine o žrtvama u Hrvatskoj.

Po završetku Kongresa, bit će položeni vijenci na Mirogoju, a u zagrebačkoj katedrali u 11 sati, za žrtve će biti služena koncelebrirana sveta misa.

(Hina) xmvr ymć

Pročitajte više