Zagreb: U koaliciji "Treći put" i Abeceda demokracije - HGSS

Koalicijskoj listi "Treći put", Hrvatskoga istinskog preporoda (HIP), Hrvatskih socijaldemokrata (HSD) i dijela raspuštene zagrebačke gradske organizacije HSLSa, pridružila se danas i stranka Abeceda demokracije Hrvatska građansko seljačka stranka (HGSS).

U ime te stranke, koalicijski sporazum je, na konferenciji za novinare, potpisao njezin predsjednik Nikola Vujanić, ističući kako mu je čast biti sastavnim dijelom liste, na kojoj će HGSS sudjelovati s 11 kandidata na izborima u Zagrebu.

Predsjednik HSD-a Zdravko Tomac naglasio je da koalicija građanima želi ponuditi drugačiju koncepciju, a primarno joj je cilj stvoriti nove odnose u Gradskoj skupštini, podijeljenoj na dva bloka - HNS i SDP s jedne, te HDZ s druge strane.

"Želimo i profesionalno, a ne partitokratsko Poglavarstvo", kazao je Tomac, prozivajući gradsku koaliciju SDP-a i HNS-a da su u posljednje dvije godine "međusobnim prepucavanjima", kako je rekao, "tko je veći lopov, blokirali upravljanje Gradom".

Tomac nije htio prognozirati izborne rezultate koalicije, ali je rekao: "Ili ćemo biti iznenađujuće dobri ili... sredine neće biti".

Listu "Treći put" predvodit će Darinko Kosor, predsjednik raspuštene Gradske organizacije HSLS-a.

Zbog Kosorova odbijanja da razvrgne koaliciju s HIP-om i HSD-om, predsjednik HSLS-a Ivan Čehok prošloga je tjedna raspustio tu organizaciju.

Tu je činjenicu Tomac protumačio kao dokaz da je "Treći put" lista časnih i poštenih ljudi, koji nisu htjeli pogaziti danu riječ radi koaliranja s velikim strankama.

Kosor je ponovio da svojevoljno neće napustiti HSLS, te ustvrdio da iza njegove odluke još uvijek stoji većina članova raspuštene Gradske organizacije HSLS-a.

Zagrebačku koaliciju HSLS-a s HDZ-om, DC-om i Hrvatskim demokršćanima Kosor smatra političkom trgovinom.

(Hina) xibob ymć

Pročitajte više