Zagreb: Više novca za glazbenu djelatnost

Grad Zagreb ove će godine za kulturu izdvojiti jednako kao i lani, približno 400 milijuna kuna, a za do sada slabije financiranu glazbenu djelatnost izdvojit će nešto više novca, baš kao i za gradnju kulturnih objekata, izvijestio je danas pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević.

Ubrzat će se gradnja Muzeja suvremene umjetnosti, a počet će uređenje Plesnog centra u bivšem Kinu "Lici" i Histrionskog doma u bivšem Kinu "Apolu", rekao je Stojsavljević na konferenciji za novinare.

Kao važan prioritet u ovoj godini u Uredu za kulturu izdvojili su financiranje nastavka programa obrazovanja u području kulturnog menadžmenta koji je, smatraju čelnici Ureda, najpotrebniji našim kulturnim ustanovama jer će uskoro morati planirati programe i do četiri godine unaprijed.

Istaknuli su da treba graditi novo, veliko skladište u koje bi se spremalo sve - od knjiga do kazališnih kulisa - te su pozvali odgovorne u Gradskom poglavarstvu da što prije odrede mjesto za takvo skladište.

Najavljeno je i da će grad u knjižničnoj djelatnosti financirati Međunarodni festival književnosti, Zagrebačke književne razgovore i Festival kratke priče te obljetnice Andersenova i Tadijanovićeva rođenja.

U muzejskoj djelatnosti prednost je dobila izložba "Dva tisućljeća Andautonije", proslava 125. obljetnice Muzeja za umjetnost i obrt te gostovanja hrvatskih izložaba u inozemstvu.

U kazališnoj djelatnosti financirat će se Plesni centar i Histrionski dom, projekt Baraka, a u glazbenoj djelatnosti Muzički biennale Zagreb, Projekt Papandopulo, Violinističko natjecanje "Vaclava Humla" i gostovanje Berlinske filharmonije.

U likovnoj djelatnosti grad će, uz ostalo, financirati retrospektivne izložbe Ede Murtića, Ivana Kožarića i Vilka Gecana, a u filmskoj Program filmskog središta Zagreba i 3. zagrebački filmski festival te amaterizam sa smotrom folklora i pet programa urbane kulture.

Stojsavljević je podsjetio da je Ured za kulturu danas u dnevnom tisku objavio poziv svim zainteresiranim javnim gradskim ustanovama, kulturnim i umjetničkim udrugama i drugim pravnim osobama s područja kulture i samostalnim umjetnicima da najkasnije do 1. veljače predlože kandidate za članove kulturnih vijeća koji će se osnovati pri Uredu.



(Hina) xbdj ysp

Pročitajte više