Zagreb, Zagrebačka, Splitska i Varaždinska idu na online nastavu, ali ne svi učenici

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MINISTAR znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je novinarima prije sjednice vlade da učenici u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od ponedjeljka prelaze na C model nastave (online) zbog aktualne epidemiološke situacije.

"Danas imamo 241 pozitivnog učenika, ali svejedno ćemo prijeći na C model", kazao je Fuchs dodavši da je to rezultat dogovora s lokalnim stožerima. Taj se pristup pokazao vrlo učinkovitim jer se do sada na taj način uspjelo 78 posto ukupne nastave održati licem u lice.

Nakon što je ministar Fuchs izjavio da Zagreb i Zagrebačka županija nakon proljetnih praznika prelaze na online nastavu, ostalo je nejasno odnosi li se to na sve učenike.

Na online nastavu ipak ne prelaze učenici nižih razreda ni maturanti

Kontaktirali smo stoga Zvonimira Šostara, šefa Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Za Index je rekao da se to ne odnosi na sve.

>Ovo je detaljan plan za nastavu u zagrebačkim školama od idućeg tjedna

"Nastava u školama održavat će se za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i za maturante, dok svi ostali prelaze na online nastavu", rekao nam je Šostar.

To znači da će učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci (osim završnog razreda) pohađati nastavi online.

U glazbenim školama će se održavati samo individualna nastava instrumenta, za sve učenike.

Podsjetimo, Index je i jučer od dobro upućenog izvora iz Nacionalnog stožera doznao da se razmatra prelazak na online nastavu, ali da to ne bi vrijedilo za maturante i učenike nižih razreda osnovnih škola.

U Splitsko-dalmatinskoj svi osim nižih razreda osnovne prelaze na online nastavu

Nakon objave ministra Fuchsa i Splitsko-dalmatinska županija je objavila promjene u održavanju nastave. Ondje će svi učenici osim onih od 1. do 4. razreda prijeći na online nastavu. 

"Zbog trenutne epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji i preporuka epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te nakon obavljenih konzultacija sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, održavanje nastave za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu provodit će se po Modelu 'C', odnosno online nastava, osim učenika razredne nastave osnovnih škola (1. do 4. razred) gdje će se nastava održavati po Modelu 'A', odnosno neposredno u školi.

Također, obustavlja se održavanje praktične nastave u školskim objektima", poručili su.

I u Varaždinskoj u školi samo niži razredi i maturanti

Varaždinska županija također za veći dio učenika uvodi online nastavu. 

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin je najavio da će idući tjedan nastava za učenike viših razreda osnovnih škola te srednjoškolce, osim završnih razreda, biti organizirana online.

Ministar obrazovanja komentirao još neke teme 

Ministar Fuchs priznao je da se na kampanju za cijepljenje prosvjetnih radnika u Sisačko-moslavačkoj županiji odazvalo svega 20 posto njih te izrazio nadu da će nova kampanja povećati interes za cijepljenje među prosvjetnim radnicima.

Ministarstvo želi da se odgojiteljice, odgojitelji i svi ostali prosvjetni djelatnici procijepe, ali to se ne može nikome narediti.

Osvrćući se na aferu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Fuchs je rekao kako je to uhodana institucija koja će i ove godine provesti maturu onako kako je zamišljena.  

Tražio je od Upravnog vijeća da se raščisti do kraja slučaj s dodavanjem bodova na pitanja koja su bila proglašena pogrešnima kod 14 spornih državnih matura. Tvrdi da je problem s raščišćavanjem situacije nastao zbog nepotpunog Upravnog vijeća.

"Predložit ću vladi da na sljedećoj sjednici imenuje tri člana Upravnog vijeća Centra", kazao je Fuchs.

Pročitajte više