Zagreb: Zajedno izbori za Gradsku skupštinu i Vijeća gradskih četvrti

U Zagrebu će se zajedno s izborima za članove zagrebačke Gradske skupštine održati i izbori za članove vijeća gradskih četvrti što će smanjiti ukupne troškove lokalnih izbora, rekao je danas Đuro Sessa, zamjenik predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Zagreba.

Na prvoj konferenciji za novinare GIP-a Sessa je naveo da se članovi Gradske skupštine, njih 51, biraju razmjerno odnosno proporcionalnim sustavom s kandidacijskih lista tako da cijelo područje Grada Zagreba čini jednu izbornu jedinicu, dok će se članovi vijeća gradskih četvrti birati po 17 gradskih četvrti koliko ih ukupno ima u Zagrebu.

Kazao je da se na predstojećim lokalnim izborima mogu kandidirati stranke, koalicije i skupine birača s tim da birači s nezavisnom kandidacijskom listom moraju prikupiti najmanje 500 potpisa podrške.

Sessa je pozvao birače da istodobno ne podupiru više lista jer unose zbrku, a mogu nanijeti i štetu svojim potencijalnim kandidatima kad se utvrdi dupliranje jer se tada brišu s liste, a kandidatima može uzmanjkati potpisa.

Prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova Gradske skupštine mogu se u GIP predati od 10. do 21. travnja, a za izbor članova vijeća gradskih četvrti od 15. do 26. travnja.

Sessa je napomenuo da u GIP-u dosad nisu zaprimili niti jednu kandidacijsku listu i dodao kako iskustvo pokazuje da najveći broj lista stiže dva-tri dana prije isteka roka ili pak zadnjeg dana i to sat-dva prije ponoći.

Predsjednik GIP-a, koji ima šest članova, je Božidar Rumenjak, sjedište mu je u Gradskom poglavarstvu. Sve informacije o redosljedu izbornih radnji i rokovima bit će objavljivani na web stranici GIP-a: www.zgizbori.hr, izvijestio je danas Đuro Sessa.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više