Zagreb: Zaustavljanje tramvajskog prometa nije prouzročilo gužve

ZAGREBAČKA policija izvijestila je danas da tijekom petominutnog prosvjednog zaustavljanja tramvajskog prometa nije bilo izgreda niti su izazvane veće prometne gužve od uobičajenih.

Zbog učestalih napada na djelatnike i putnike u vozilima ZET-a, vozači tramvaja u podne su zaustavili promet na pet minuta.

Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a namjerava tu akciju provoditi svakodnevno sve dok Gradsko poglavarstvo, kao vlasnik ZET-a, ne pruži jamstva za mjere zaštite prometnih radnika.

Ured zagrebačke gradonačelnice priopćio je da podupire sindikalnu inicijativu za promjenom zakona kako bi ubuduće počinitelji napada na vozače ZET-a umjesto prekršajnom podlijegali kaznenom progonu.

Poglavarstvo kaže da je gradonačelnica Vlasta Pavić upoznata s mjerama koje ZET priprema kako bi povećao zaštitu zaposlenih, kao što je uvođenje video nadzora, te novog sustava veza i naplate karata u ZET-ovim vozilima.

Prosvjednu akciju podržao je Sindikat zaposlenika ZET-a i pozvao članstvo da se joj se priključi, dok je Sindikat vozača tramvaja, autobusa i prometnih radnika ocijenio da su kratki "solo štrajkovi" obična farsa bez učinka.

Taj sindikat zagovara jedinstveni sindikalni nastup i "ozbiljan štrajk" koji bi trajao dok se ne poduzmu konkretne mjere za sprečavanje napada na vozače.

Pročitajte više