Zagrebačka banka smanjuje kamate na stambene kredite

ZAGREBAČKA BANKA odlučila je smanjiti kamate na nove stambene kredite, ali i one već odobrene, i to za 0,25 postotnih poena, priopćeno je iz te novčarske institucije.

Od 15. veljače kamatne stope na nove stambene kredite, umjesto dosadašnjih sedam posto, bit će smanjene na 6,75 posto za mlade klijente, a standardni stambeni krediti imat će kamatu od 7,25 posto umjesto dosadašnjih 7,50 posto.

Jednako tako, Zagrebačka banka odlučila je odustati i od naplate naknade za realizaciju stambenih kredita za sve zahtjeve koje će zaprimiti u razdoblju od 15. veljače pa do 15. travnja.

Klijenti mlađi od 40 godina moći će sami odabrati žele li stambeni kredit otplaćivati na rok od 25 ili 30 godina, a omjer visine kredita i instrumenta osiguranja iznosit će 1:1,10, što je, kako tvrde u banci, najpovoljnije na domaćem tržištu.

Prvi pad kamatnih stopa od 2006. godine

Instrumenti osiguranja poput police životnog osiguranja, novčanih fondova ili depozita mogu se isplatiti iz kredita, a Zagrebačka banka u istom priopćenju najavljuje i da će za svoje klijente koji u toj banci imaju otvoren tekući račun i na koji im stižu redovita mjesečna primanja, sniziti kamatnu stopu na već odobrene stambene kredite također za 0,25 postotnih poena.

Nove kamatne stope obračunavat će se od 1. svibnja, a banka podsjeća i kako je ovo prvi pad kamatnih stopa na postojeće stambene kredite od 2006. godine.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković u objašnjenju ove odluke navodi kako su se na korak smanjenja kamatnih stopa na stambene kredite odlučili motivirani tržišnim okolnostima, ali i činjenicom da ta banka bilježi "primjernu disciplinu" svojih klijenata u vraćanju kredita.

Pročitajte više